Wanita Afghanistan berdepan masalah perlindungan

KABUL – Berkahwin ketika berusia tujuh tahun dengan seorang lelaki yang boleh dianggap sebagai datuknya, Fatema menahan diri daripada dirogol, dipukul dan kelaparan sehingga dia tidak dapat bertahan lagi dan cuba membunuh diri.

Sambil menangis dia mengimbau kembali pukulan yang diterimanya seperti ketika berusia 10 tahun, dia dihempas ke dinding dan “kepala saya terhantuk pada paku… saya hampir mati.”

Hari ini wanita berusia 22 tahun itu tinggal di salah satu daripada beberapa tempat perlindungan untuk wanita yang dianiaya dan masih dibuka di Afghanistan sejak Taliban kembali berkuasa pada Ogos, tetapi bimbang dia boleh kehilangan tempatnya pada bila-bila masa.

Jika tempat perlindungan ditutup, Fatema tidak mempunyai tempat untuk pergi. Dia telah kehilangan hubungan dengan keluarganya sendiri, manakala mertua telah berikrar untuk membunuhnya kerana tidak menghormati nama mereka.

Nasib Fatema dikongsi oleh berjuta-juta orang di Afghanistan, di mana tradisi patriarki, kemiskinan dan kekurangan pendidikan telah menghalang hak wanita selama beberapa dekad. Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, 87 peratus wanita Afghanistan telah mengalami beberapa bentuk keganasan fizikal, seksual atau psikologi.

Aktivis hak asasi wanita Afghanistan, Mahbouba Seraj menggunakan telefon bimbitnya semasa mengendalikan urusannya di Kabul.- AFP
Mangsa keganasan (kiri) membantu tukang masak sambil menyediakan makan tengah hari untuk penduduk dan kakitangan di pusat perlindungan untuk wanita dan gadis di Kabul. -AFP
Para penghuni pusat perlindungan kelihatan menikmati makanan tengah hari bersama-sama. – AFP
Kelihatan wanita dan kanak-kanak perempuan menghadiri kelas melukis di pusat perlindungan. – AFP

Walaupun begitu, negara yang mempunyai 38 juta penduduk itu hanya mempunyai 24 pusat perlindungan yang dikhaskan untuk penjagaan mereka sebelum Taliban kembali yang mana hampir semuanya dibiayai oleh masyarakat antarabangsa dan tidak disukai oleh ramai penduduk tempatan.

Mula dari awal

Beberapa NGO yang menjalankan tempat perlindungan meningkatkan kerja mereka jauh sebelum pengambilalihan Taliban. Pengarah sebuah organisasi memberitahu AFP dia mula memindahkan wanita dari tempat perlindungan di wilayah yang tidak stabil sebelum pengunduran tentera Amerika Syarikat.

Ada yang dihantar pulang kepada saudara mara mereka dengan harapan mereka akan ditawarkan perlindungan daripada mertua yang pendendam. Yang lain dihantar ke pusat perlindungan di ibu kota wilayah yang lebih besar.

Ketika serangan Taliban berterusan, keadaan menjadi terdesak, dan kira-kira 100 wanita dipindahkan ke Kabul namun ibu negara itu jatuh ke tangan Taliban.

“Kami perlu bermula dari awal,” kata pengarah itu, yang meminta untuk tidak dinamakan atau organisasi yang dikenal pasti semasa mereka menavigasi cara untuk beroperasi di bawah rejim baharu.

Taliban menegaskan tafsiran ketat mereka terhadap Al-Quran memberikan wanita hak dan perlindungan, tetapi realitinya sangat berbeza dan mereka perlahan-lahan dihimpit daripada kehidupan awam.

Kebanyakan sekolah menengah untuk perempuan ditutup, wanita dilarang bekerja dalam kerajaan selain daripada kawasan khusus terpilih, dan minggu ini garis panduan baharu menyatakan mereka tidak boleh melakukan perjalanan jauh melainkan ditemani oleh saudara lelaki.

Terdapat sedikit sinaran cahaya. Awal bulan ini pemimpin tertinggi Hibatullah Akhundzada mengecam perkahwinan paksa, manakala Suhail Shaheen bakal duta Taliban ke PBB memberitahu Amnesty International bahawa wanita boleh pergi ke mahkamah jika mereka menjadi mangsa keganasan.

Rejim tidak membuat sebarang kenyataan rasmi mengenai masa depan tempat perlindungan, walaupun pelarian tidak terlepas daripada perhatian mereka. Pejuang dan pegawai Taliban telah melakukan beberapa lawatan ke rumah Fatema dan sekitar 20 wanita lain, menurut pekerja.

“Mereka masuk, melihat bilik, memeriksa tiada lelaki,” kata seorang pekerja.

“Mereka berkata ini bukan tempat yang selamat untuk wanita, tempat mereka adalah di rumah,” kata seorang lagi. Namun, ia memberi harapan kepada seorang wanita.

“Ia jauh lebih baik daripada yang kami jangkakan,” kata pekerja pertama kepada AFP.

Dituduh berbohong

Malah sebelum pengambilalihan Taliban, ramai wanita dalam keluarga yang pendera yang jalan keluarnya hanya sekelumit sahaja. Zakia menghubungi Kementerian Hal Ehwal Wanita, yang kini telah ditutup oleh Taliban untuk mendapatkan nasihat cara melarikan diri dari seorang bapa mertua yang mengancam untuk membunuhnya.

“Mereka tidak mendengar saya pun,” katanya, dan memberitahu keadaannya tidak begitu teruk.

Mina, 17, yang melarikan diri dari bapa saudaranya yang kejam tujuh tahun lalu bersama adik perempuannya, mendapat respons serupa.

“Kementerian menuduh saya berbohong,” katanya kepada AFP.
Dan bukan hanya wanita terdedah yang mencari perlindungan, dengan Amnesty International berkata pekerja perlindungan juga ‘diancam keganasan dan kematian’. Beberapa kakitangan berkata mereka telah diugut melalui telefon oleh orang yang mendakwa sebagai Taliban yang mencari lokasi wa-nita yang telah melarikan diri dari rumah mereka.

Kes penderaan berkemungkinan meningkat dengan kemerosotan ekonomi maya yang membawa peningkatan dalam, krisis aliran tunai dan kelaparan yang semakin memburuk.

“Apabila keadaan ekonomi bertambah teruk, lelaki tidak bekerja, dan kes keganasan meningkat,” kata seorang pekerja perlindungan.

“Keadaan mungkin bertambah buruk…perkhidmatan secara amnya berkurangan,” kata Alison Davidian, wakil sementara untuk Wanita PBB di Afghanistan.

Salah satu daripada beberapa pusat perlindungan yang dibuka walaupun secara tertutup dikendalikan oleh Mahbouba Seraj, seorang perintis dalam perjuangan untuk hak wanita di negara itu.

Selepas diperiksa oleh Taliban ia “semacam ditinggalkan sendirian”, katanya, tetapi kebimbangannya kini adalah untuk wanita yang terperangkap dalam keluarga kejam yang tidak mempunyai tempat untuk berlindung.

Zakia, sekurang-kurangnya, mempun-yai tempat berteduh buat masa ini tetapi untuk berapa lama?
“Ayah saya sendiri berkata dia tidak mengambil berat tentang saya,” katanya. – AFP