Wanita bersalin dalam koma

COLOMBIA, 28 JUN – Diana Angola, 36, melahirkan anaknya, Jefferson dalam keadaan dirinya dikomakan kerana dijangkiti COVID-19.

Doktor terpaksa melakukan pembedahan caesarean berikutan keadaan paru-parunya teruk dan Jefferson dilahirkan 14 minggu sebelum waktunya.

Diana yang mempunyai seorang anak perempuan dibawa ke hospital pada 15 Mei dengan keadaan demam panas yang teruk.

Tiga hari kemudian dia terpaksa dikomakan dan dibiarkan dalam keadaan demikian sehingga tiba hari pembedahan.

Oleh kerana mengandung, dia diletakkan dalam keadaan duduk 45 darjah berbanding pesakit lain yang dibaringkan secara rata bagi membantu pernafasan mereka.

Diana Paola Angola membelai anaknya Jefferson di bilik anak damit pramatang di Klinik Versalles pada 25 Jun 2020 di Cali, Colombia. – AFP

Jefferson walaupun seorang anak damit pramatang dilahirkan tanpa COVID-19, namun dia mengalami kesukaran bernafas dan hampir meninggal dunia.

Kini Diana sudah sembuh dari penyakit itu dan hingga kini tidak tahu bagaimana dia mendapat jangkitan itu serta mendakwa patuh dengan perintah berkurung yang dilaksanakan sejak 25 Mac lalu.

Dengan Amerika Latin yang kini menjadi pusat wabak COVID-19, Angela, kakak kepada Diana meminta orang ramai mengambil iktibar daripada kejadian yang menimpa adiknya itu.

“Ramai orang pergi ke sana sini tanpa penutup mulut dan hidung malah pergi mengunjungi pesta.

“Mereka tidak mengenali orang yang dijangkiti COVID-19 jadi mereka tidak tahu betapa bahayanya penyakit ini,” katanya. – AFP