Wanita maut dalam nahas kereta dan pacuan empat roda

KUCHING, 4 Jan – Seorang maut manakala tiga lagi cedera dalam satu kemalangan membabitkan sebuah kereta Kancil dengan sebuah kenderaan pacuan empat roda berhampiran simpang tiga Jalan Lundu-Sematan kira-kira 80km dari sini petang tadi.

Menurut jurucakap bomba dan penyelamat, penumpang kereta Pajihah Matzen, 74, meninggal dunia di tempat kejadian manakala dua lagi lelaki termasuk pemandu dan seorang wanita yang menaiki kereta berkenaan, mengalami kecederaan akibat kemalangan pada kira-kira pukul 2:20 petang itu.

Menurutnya pemandu kenderaan pacuan empat roda bagaimanapun tidak mengalami sebarang kecede-raan manakala kereta Kancil itu kelihatan remuk di bahagian hadapan.

Beliau berkata tujuh anggota dari Balai Bomba Lundu yang tiba di lokasi hanya beberapa minit selepas menerima panggilan kecemasan, mendapati seorang penumpang masih tersepit dalam kereta itu.

Menurutnya bomba mengambil beberapa minit untuk mengeluarkan mangsa yang tersepit, dan semua yang cedera telah dirujuk ke Hospital Lundu untuk rawatan lanjut. – Bernama