Wanita Ukraine dilatih bersihkan ‘periuk api’

PEJA, KOSOVO – Belajar mengenal pasti dan melupuskan bahan letupan adalah sesuatu yang Anastasiia Minchukova tidak pernah terfikir yang dia perlu lakukan sebagai seorang guru Bahasa Inggeris di Ukraine.

Namun di sana dia memakai pelindung muka, bersenjatakan pengesan periuk api dan menerokai padang yang dipenuhi dengan amaran bahaya.

Perang Rusia di Ukraine membawa Minchukova, 20, dan lima wanita lain ke Kosovo, di mana mereka menghadiri kursus amali dalam membersihkan periuk api dan bahaya lain yang mungkin kekal tersembunyi di seluruh negara mereka sebaik sahaja pertempuran berakhir.

“Terdapat permintaan yang besar terhadap orang yang tahu cara mematikan periuk api kerana perang akan berakhir tidak lama lagi,” kata Minchukova. “Kami percaya terdapat banyak kerja yang perlu dilakukan.”

Kem latihan selama 18 hari itu berlangsung di sebuah kawasan di bandar barat Peja di mana sebuah syarikat yang berpangkalan di Malta kerap menawarkan kursus untuk pencari kerja, firma yang bekerja di bekas zon perang, organisasi kemanusiaan dan agensi kerajaan.

Artur Tigani bersama kumpulan melakukan tinjauan ke tempat latihan yang dipenuhi dengan tanda amaran periuk api. – AP
Artur Tigani (kiri) memberi taklimat kepada sekumpulan kakitangan perkhidmatan kecemasan wanita Ukraine untuk latihan pakar dalam pelupusan bahan letupan dan latihan tinjauan di bandar Peja, Kosovo barat. – AP

Anastasiia Minchukova menggunakan pengesan periuk api semasa sesi latihan dalam pelupusan bahan letupan seperti periuk api. – AP

Kosovo adalah lokasi konflik bersenjata 1998-99 yang dahsyat antara pemisah etnik Albania dan tentera Serbia yang membunuh kira-kira 13,000 orang dan menyebabkan ribuan periuk api yang tidak meletup memerlukan pembersihan.

Rangkaian Praedium Consulting Malta termasuk bangunan yang dibom dan terbiar serta hamparan tumbuh-tumbuhan.

Pengajar Artur Tigani, yang menyesuaikan kurikulum untuk mencerminkan persekitaran Ukraine, berkata dia gembira untuk berkongsi pengalaman negara kecilnya, Balkan dengan wanita Ukraine.

Walaupun 23 tahun telah berlalu, “ia masih segar dalam ingatan kami, kesukaran yang kami temui ketika kami memulakan pelepasan di Kosovo,” kata Tigani.

Tigani ialah pegawai operasi bahan letupan terlatih dan berpengalaman yang berkhidmat sebagai jurutera dalam bekas tentera Yugoslavia pada tahun 1980an. Dia telah ditempatkan di ne-gara asalnya Kosovo, Sri Lanka, Uganda, Congo, Rwanda dan Kenya, dan menjalankan misi latihan di Syria dan Iraq.

Semasa kelasnya berlangsung, dia membawa pelatihnya melalui tempat periuk api sementara sebelum berpindah ke bilik darjah luaran yang telah diubah suai yang memaparkan papan besar dengan pelbagai sampel bahan letupan dan periuk api.

Walaupun adalah mustahil untuk menilai betapa penuh tempat itu dengan periuk api dan bahan letupan lainnya di Ukraine pada masa ini, kesan daripada konflik lain menunjukkan masalah itu akan menjadi besar.

“Di banyak tempat di dunia, sisa-sisa perang yang meletup terus membunuh dan mencederakan ribuan orang awam setiap tahun, semasa dan selepas permusuhan aktif berakhir. Majoriti mangsa adalah kanak-kanak,” Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah memberi keterangan pada persidangan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) pada Disember lalu.

“Menemukan (bahan letupan yang belum meletup) di tengah-tengah runtuhan dan mengambilnya daripada pelbagai jenis objek harian, kebanyakannya diperbuat daripada bahan yang serupa adalah tugas yang berbahaya, membebankan dan selalunya memakan masa yang sangat lama,” kata Palang Merah.

Mine Action Review, sebuah organisasi Norway yang memantau usaha pembersihan periuk api di seluruh dunia, melaporkan bahawa 56 buah negara telah tercemar dengan bahan letupan yang tidak meletup setakat Oktober, dengan Afghanistan, Kemboja dan Iraq memikul beban paling berat, diikuti oleh Angola, Bosnia, Thailand, Turki dan Yaman.

Ribuan orang awam dipercayai terkorban di Ukraine sejak Rusia melakukan serangan pada 24 Februari.

Tentera Rusia telah mengebom bandar-bandar dan pekan di seluruh negara, menyebabkan banyak runtuhan terjadi.

Penganalisis tentera berkata nampaknya tentera Rusia telah menggunakan periuk api anti-personel dan anti-kenderaan, manakala Ukraine telah menggunakan periuk api anti-kereta kebal untuk cuba menghalang Rusia daripada berjaya menjajah kawasan.

Dengan lelaki Ukraine dari 18 hingga 60 tahun dilarang meninggalkan negara dan kebanyakannya terlibat dalam mempertahankannya, wanita berkenaan mahu membantu dengan apa sahaja cara yang mereka boleh walaupun berdepan risiko terlibat dalam pembersihan periuk api.

“Ia berbahaya di seluruh Ukraine, walaupun awda berada di kawasan yang selamat,” kata Minchukova, yang berasal dari tengah Ukraine.

Minchukova, yang memakai pakaian gaya tentera, berkata dia ragu-ragu bahawa kehidupan normal, seperti sebelum perang, akan kembali sepenuhnya.

Pusat latihan Kosovo merancang untuk bekerjasama dengan lebih banyak kumpulan wanita Ukraine, di Peja dan Ukraine.

“Kami juga bercadang untuk pergi ke Ukraine tidak lama lagi dan bermula dengan penyampaian kursus di sana, di teater” perang, kata Tigani. – AP