Wanita Yaman tukar rumah jadi sekolah

AL-TUHAYTA, YAMAN – Seorang guru dari Yaman, Amina Mahdi mengajar mata pelajaran sains kepada anak-anak yang duduk di lantai tanah rumahnya di sebuah kampung terpencil di wilayah selatan Hodeida.

Bagi kanak-kanak lelaki dan perempuan ini, belajar di perkarangan kediaman Mahdi yang terdedah dengan terik panas adalah satu-satunya peluang mereka untuk memperoleh pendidikan di kawasan kecil Muhib di daerah Al-Tuhayta.

Dia sudah mengajar anak-anak untuk membaca dan menulis sebelum tercetusnya peperangan di negara miskin pada tahun 2014.

“Apa yang mendorong saya untuk mengajar adalah kadar pengabaian yang tinggi di kawasan kampung dan kanak-kanak ketinggalan pendidikan,” kata Mahdi kepada AFP.

Dengan berpuluh-puluh kanak-kanak yang ingin belajar, Mahdi telah membahagikan mereka kepada tiga kumpulan berdasarkan usia, mengajar setiap kelas selama dua jam sehari.

Amina Mahdi mengajar kanak-kanak yang duduk di lantai tanah di rumahnya di kawasan luar bandar Muhib di wilayah selatan Hodeida. – AFP
Selain belajar membaca dan menulis, anak-anak juga mendapat pelajaran dalam subjek matematik dan sains. – AFP

Selain belajar membaca dan menulis, anak-anak juga mendapat pelajaran dalam subjek matematik dan sains. Tetapi Mahdi mengatakan rumahnya, dengan beratus-ratus buku yang disimpan di rak tunggal, tidak lengkap untuk menyampaikan pengajaran.

“Banyak buku yang rosak akibat sinar matahari dan panas,” katanya sambil memakai niqab serba hitam.

Peperangan di Yaman memberi kesan kepada kerajaan yang disokong oleh gabungan tentera pimpinan Arab Saudi menentang pemberontak Huthi yang bersekutu dengan Iran, yang menguasai ibu kota Sanaa dan sebahagian besar bahagian utara dan barat negara itu.

Puluhan ribu orang, kebanyakannya orang awam, telah terbunuh dan berjuta-juta orang kehilangan tempat sepertimana yang disebut oleh PBB sebagai krisis kemanusiaan terburuk di dunia.

Lebih daripada 2,500 sekolah di negara ini tidak layak digunakan, dengan beberapa yang musnah dan yang lain dijadikan kem pelarian atau kemudahan tentera, menurut agensi kanak-kanak PBB.

UNICEF telah menganggarkan dua juta kanak-kanak tidak bersekolah bahkan sebelum wabak koronavirus, kejutan sistem yang lebih lanjut diperingatkan telah mendorong jumlahnya lebih tinggi.

“Kami tidak dapat membaca, menulis atau belajar jika bukan kerana cikgu Amina,” salah seorang murid, Ibrahim Mohib, kepada AFP.

Ayahnya, Mohammed, mengatakan dia tidak menyesal menghantar tiga anaknya belajar di rumah Mahdi.

“Mereka diajar di sana dari kelas satu hingga empat, dan Alhamdulillah (Mahdi) berusaha mengajar mereka,” katanya.

Mahdi berkata, dia berharap dapat mendapatkan bantuan untuk mengajar anak-anak.

“Saya meminta semua penderma untuk membawa kegembiraan kepada anak-anak ini dan menawarkan bantuan untuk mendirikan sekolah yang sebenarnya,” katanya.

“Rumah kecil saya tidak cukup baik, dan ia menjadi tempat awam di mana saya tidak lagi menggunakannya.” – AFP