Wanita Zambia inovasi pakaian terpakai jadi barang bernilai

LUSAKA – Penjualan pakaian terpakai bukanlah fenomena baharu di Zambia, apa yang baharu adalah penggunaannya untuk menjadi barang yang sama sekali berbeza. Inilah yang dilakukan oleh Emma Banda, 37 tahun, seorang peniaga yang berpusat di ibu kota Zambia, Lusaka dan rakan-rakannya selama empat tahun terakhir.

Banda, yang mengkhususkan diri dalam penjualan pakaian terpakai yang dikenal sebagai salaula, dalam bahasa tempatan bermaksud ‘memilih dari tumpukan’, merebut peluang untuk memiliki sumber pendapatan tambahan dengan menambahkan nilai pada barang-barang yang sebaliknya akan berakhir di tempat pembuangan sampah.

Sebelum ini, banyak peniaga pakaian terpakai mempunyai cabaran untuk menjual barang-barang yang diperbuat daripada bulu tertentu. Walaupun setelah mengurangkan harga, masih ada beberapa pakaian diperbuat daripada bulu tertentu tidak akan dapat dijual. Sebahagiannya akhirnya disumbangkan kepada badan amal sementara selebihnya dibuang begitu saja.

Semenjak itulah Banda dan rakan-rakannya Catherine Luwena berusia 48 tahun, dan Megan Shamilumba juga berusia 48 tahun, memutuskan untuk membuat alas kaki buatan tangan menggunakan bulu yang berasal dari pakaian terpakai yang tidak terjual.

Langkah mengait alas kaki dari pakaian terpakai terbukti menjadi usaha yang baik bagi ketiga-tiga mereka yang sejak itu menyempurnakan seni mereka dan kini berusaha mempelbagaikan rangkaian produk mereka.

“Kadang-kadang kita membeli jersi dan selendang lama serta barang bekas yang diperbuat daripada bulu daripada peniaga lain hanya untuk mendapatkan bahan bagi membuat alas kaki ini. Pada masa ini terdapat permintaan yang tinggi untuk bulu dari kebanyakan pakaian terpakai kerana kesesuaiannya untuk membuat alas kaki,” jelas Luwena.

Menurut Luwena, trio ini menghasilkan sekitar 300 Zambian Kwacha (sekitar AS$13) setiap hari hanya dari penjualan alas kaki, yang berharga 75 Zambian Kwacha.

Shamilumba di pihaknya juga memperhatikan bahawa jumlah penjual wanita yang menjual alas kaki yang diperbuat daripada pakaian bulu terpakai meningkat dari semasa ke semasa. – Xinhua

Catherine Luwena menunjukkan alas kaki yang diperbuat daripada pakaian terpakai tang tidak terjual di Lusaka, Zambia. – Xinhua