Tuesday, August 16, 2022
27.1 C
Brunei

Warga asing ada sejarah perjalanan ke 7 negara Afrika tidak dibenar masuk

-

KUCHING, 28 NOV – Warga asing yang mempunyai sejarah perjalanan ke Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibia, Afrika Selatan dan Zimbabwe dalam tempoh 14 hari tidak dibenarkan memasuki Sarawak buat sementara waktu.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak dalam kenyataan hari ini memaklumkan keputusan itu dibuat susulan laporan mengenai varian baharu COVID-19 iaitu B.1.1.529 yang membabitkan ketujuh-tujuh negara. Kenyataan itu menyebut rakyat Malaysia dan pemegang pas Penduduk Tetap yang pulang ke Malaysia dari negara terbabit bagaimanapun dibenar memasuki Sarawak namun perlu mematuhi beberapa syarat termasuk memohon dalam sistem EnterSarawak.

“Mereka juga perlu menjalani kuarantin wajib 14 hari di stesen kuarantin ditetapkan di First Point of Entry ke Malaysia tanpa mengira status vaksinasi manakala kuarantin di rumah tidak dibenarkan.

“Mereka juga tidak dibenar transit ke destinasi lain sehingga lengkap tempoh kuarantin dan mempunyai keputusan negatif ujian RT-PCR COVID-19 pada hari ke-12 sebelum dilepaskan daripada kuarantin,” katanya. – Bernama

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -