Wednesday, August 17, 2022
23.5 C
Brunei

Warga Mesir dan Portugis pertama ke angkasa lepas

-

WASHINGTON, 4 OGOS – Jet Blue Origin Jeff Bezos hari ini membawa enam individu ke angkasa lepas, termasuk yang pertama dari Mesir dan Portugal, dalam penerbangan keenam syarikat itu.

Misi ‘N-22’ menyaksikan roket suborbital New Shepard berlepas sekitar 8:58 pagi waktu tempatan dari pangkalan Blue di gurun barat Texas.

Kenderaan autonomi yang digunakan semula itu menghantar kapsul anak kapalnya menjulang di atas garisan Karman, sempadan angkasa lepas yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, 100 kilometer di atas paras laut.

“Saya terapung!” kata rakan kru yang boleh didengari semasa penstriman langsung, ketika kapsul meluncur ke titik tertinggi dengan penumpang mengalami kenirberatan beberapa minit.

Kedua-dua roket dan kapsul kembali ke pangkalan secara berasingan – yang kedua menggunakan payung terjun gergasi – menamatkan misi sekitar 11 minit selepas berlepas.

Kru termasuk jurutera Mesir, Sara Sabry dan usahawan Portugis Mario Ferreira, kedua-duanya orang pertama negara mereka meninggalkan bumi. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

India, AS bimbang kapal China berlabuh di Sri Lanka

HAMBANTOTA, SRI LANKA, 16 OGOS – Sebuah kapal penyelidikan China hari ini berlabuh di pelabuhan Hambantota yang dikendali oleh China di Sri Lanka, meskipun...
- Advertisment -