Wednesday, February 8, 2023
22.3 C
Brunei

-

Warga Pakistan diburu berhubung serangan 2020 di Paris

MILAN, 7 JUN – Pihak berkuasa di bandar pelabuhan Genoa barat laut Itali kelmarin telah melaksanakan waran tangkap ke atas 14 warga Pakistan yang dikaitkan dengan lelaki yang menikam dua orang pada September 2020 di luar bekas pejabat majalah satira Charlie Hebdo di Paris.

Suspek dituduh mempunyai persatuan jenayah dengan kumpulan pengganas antarabangsa dan disyaki tergolong dalam kumpulan pengganas yang dipanggil Kumpulan Gabar yang mempunyai hubungan langsung dengan penyerang, Zaher Hassan Mahmood yang berasal dari Pakistan, kata penyiasat antikeganasan dalam satu kenyataan.

Mahmood, kini 27 dan dalam tahanan Perancis, memberitahu penyiasat bahawa dia bertindak kerana marah terhadap karikatur Nabi Muhammad yang diterbitkan semula oleh akhbar mingguan itu baru-baru ini.

Dua orang dilaporkan cedera parah dalam kejadian tikaman tersebut, yang berlaku di luar bekas pejabat akhbar itu di mana pemisah Islam membunuh seramai 12 orang pada Januari 2015.

Dua beradik yang terlibat dalam serangan 2015 menyasarkan Charlie Hebdo kerana mereka percaya akhbar itu telah menghina Islam dengan menerbitkan perkara yang sama menggunakan karikatur Nabi Muhammad. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -