Friday, February 3, 2023
23.3 C
Brunei

-

Warisan alat muzik tradisi kekal di Xinjiang

URUMQI – Duduk berteduh di bawah jalaran pohon anggur, Rehman Abdulla yang berusia 70 tahun dengan mahir mengukir kayu mulberi yang keras menjadi bentuk alat muzik tradisional, dutar.

“Saya telah membuat alat muzik tradisional ini selama lebih daripada 60 tahun, sejak saya kecil lagi,” kata lelaki Uygur itu, yang mewarisi kemahirannya daripada beberapa orang pembuat alat muzik tradisional.

Desa asalnya Towanki-ogusak di wilayah Kashgar, wilayah autonomi Uygur Xinjiang barat laut China, terkenal dengan pembuatan dan penjualan alat muzik tradisional.

“Mereka alat muzik telah berterusan di desa selama lebih daripada 150 tahun,” kata Dong Yantao, ketua parti di kampung itu.

“Terdapat lebih 70 isi rumah di desa ini yang kebanyakannya terlibat dalam pembuatan alat muzik tradisional, iaitu satu persepuluh daripada jumlah keseluruhan,” tambah Dong.

Rehman Abdulla membuat alat muzik tradisional dutar di desa Towanki-ogusak di wilayah Kashgar, Wilayah Autonomi Uygur Xinjiang barat laut China. – Xinhua
Kelihatan tukang berbincang tentang pembuatan alat muzik di kedai alat muzik tradisional di desa Towanki-ogusak. – Xinhua

Rehman Abdulla telah mengajar kraf tersebut kepada lebih 50 orang, termasuk anaknya, Mamut Rehman.

“Saya boleh membuat empat jenis alat muzik seperti dutar dan rewap, manakala bapa saya boleh membuat 27 jenis,” kata Mamut.

Pada 2021, Mamut mula menjual alat muzik pada platform media sosial. “Tahun lalu, saya menjual lebih 100 alat muzik melalui penstriman langsung dan memperoleh lebih 50,000 yuan (kira-kira AS$7,500 dolar),” katanya.

Untuk melindungi dan meneruskan teknik pembuatan alat muzik tradisional, pihak berkuasa telah menubuhkan bengkel untuk tukang di Towanki-ogusak pada tahun 1999.

Dengan sokongan kewangan daripada kerajaan di semua peringkat, pewaris warisan budaya tidak ketara dan pembuat alat muzik dalam bengkel menerima subsidi tahunan sebanyak 10,000 hingga 40,000 yuan. Kini, desa ini menghasilkan lebih daripada 50 jenis alat muzik tradisional, termasuk hampir kesemuanya dalam budaya Uygur.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, sekolah berhampiran Towanki-ogusak telah menganjurkan kelas amali kurikulum tambahan di desa, membolehkan pelajar memerhati proses pembuatan alat muzik tradisional dan kemahiran yang digunakan dalam memainkannya.

“Jika kanak-kanak dipupuk sejak usia muda, mereka boleh mewariskan tradisi budaya yang sangat baik ini dari generasi ke generasi,” kata Dong. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Polis tahan 23 suspek Letupan masjid Pakistan

PESHAWAR, PAKISTAN, 1 FEB - Polis di Pakistan telah menahan 23 orang berhubung letupan di sebuah masjid di dalam ibu pejabat polis yang mengorbankan...
- Advertisment -