Warren Buffett beri amaran pelabur tidak pertaruh saham

OMAHA, 2 MEI – Jutawan Warren Buffett memberi amaran kepada orang ramai untuk tidak menganggap pelaburan adalah cara mudah untuk meraih untung ketika beliau menjawab pelbagai pertanyaan pada pertemuan tahunan Berkshire Hathaway, semalam.

Buffett berkata sukar untuk memilih pemenang jangka panjang. Beliau menunjukkan bahawa pada tahun 1903 terdapat lebih dari 2,000 syarikat kereta dan hampir semuanya gagal walaupun kereta telah merubah negara sejak itu.

“Ada lebih banyak lagi untuk memilih saham daripada memikirkan apa yang akan menjadi industri yang luar biasa di masa depan,” kata Buffett, yang terkenal dengan rekod pelaburannya yang sangat berjaya. “Saya hanya ingin memberitahu anda ia tidak semudah yang didengar.”

Buffett mengatakan kebanyakan orang akan lebih baik dengan memiliki dana indeks S&P 500 dan bukannya bertaruh pada saham individu.

Katanya lagi ramai pelabur awal yang melompat ke pasaran baru-baru ini dan meningkatkan nilai peruncit permainan video GameStop pada dasarnya judi.

Buffett berkata platform perdagangan saham yang membolehkan orang membeli dan menjual saham secara percuma, seperti Robinhood, hanya mendorong perjudian itu.

Buffett meluangkan masa berjam-jam untuk menjawab soalan pada versi mesyuarat tahunan Berkshire bersama naib pengerusi Charlie Munger, Greg Abel dan Ajit Jain.

Para eksekutif berpendapat pelbagai topik dalam pertemuan tersebut termasuk: Beliau mengatakan kerajaan jelas mengambil pengajaran dari Kemelesetan Besar pada 2009 dan bertindak dengan cepat terhadap wabak tersebut, tetapi sukar untuk meramalkan akibat jangka panjang dari kebijakan tersebut.

“Ekonomi sekarang, 85 peratus daripadanya bermula dengan pantas dan anda melihat beberapa inflasi dan semua itu. Ia telah bertindak balas dengan cara yang luar biasa,” kata Buffett. – AP