Thursday, February 9, 2023
22.8 C
Brunei

-

Wartawan mati, ditembak polis Haiti

HAITI, 31 OKT – Seorang wartawan Haiti meninggal dunia kelmarin selepas polis melepaskan tembakan di kepalanya, yang menuntut pembebasan salah seorang rakan sekerja mereka yang ditahan ketika membuat liputan protes, kata saksi kepada The Associated Press.

Wartawan di tempat kejadian mengenal pasti wartawan yang terbunuh sebagai Romelo Vilsaint dan berkata dia bekerja untuk laman berita dalam talian.

Mayatnya terlentang di dalam tempat letak kereta balai polis di Delmas di ibu kota Port-au-Prince ketika rakan sekerja mengerumuninya sambil menangis dan mengangkat tangan.

Richard Pierrin, jurugambar bebas untuk AFP, memberitahu AP dia melihat polis melepaskan tembakan rambang yang terkena Vilsaint.

Gary Desrosiers, jurucakap Polis Negara Haiti, mengesahkan kepada AP bahawa Vilsaint mati ditembak tetapi enggan mengulas lanjut kecuali mengatakan ia adalah situasi yang menyedihkan.

Ketika wartawan dan penduduk mengepung balai polis selepas Vilsaint dibunuh, pegawai melepaskan gas pemedih mata untuk menyuraikan mereka. – AP

Polis mempertahankan pintu masuk balai polis di mana wartawan Romelo Vilsaint mati ditembak semasa protes atas kematiannya, di Port-au-Prince, Haiti. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -