Wartawan tuntut Assange dibebaskan

GENEVA, 22 JUN – Pakatan antarabangsa wartawan, editor dan penerbit kelmarin menuntut supaya pengasas WikiLeaks, Julian Assange segera dibebaskan dari penjara United Kingdom (UK) dan semua pertuduhan terhadapnya digugurkan.

Seramai 15 orang wakil kesatuan wartawan dan penerbit serta organisasi dari enam buah negara berkumpul di Geneva bagi ‘seruan untuk membebaskan Julian Assange atas nama kebebasan akhbar’.

Pempetisyen juga telah menggesa pihak berkuasa Switzerland, yang mengatakan mereka telah berusaha melindungi Assange, untuk memudahkan pembebasannya dengan menawarkan tempat perlindungan yang selamat daripada pendakwaan lanjut di Switzerland.

Gesaan itu dibuat selepas kerajaan Britain minggu lalu meluluskan penyerahan balik Assange ke Amerika Syarikat (AS), yang mengecewakan penyokongnya dan pejuang akhbar bebas.

Assange, 50, berkata, dia akan membuat rayuan terhadap keputusan itu.

Dia dikehendaki untuk berdepan dengan kes perbicaraan kerana melanggar Akta Pengintipan AS dengan menerbitkan fail ketenteraan dan diplomatik pada 2010, dan boleh berdepan hukuman penjara sehingga 175 tahun jika didapati bersalah.

Kes Assange telah menjadi penyebab kebebasan media dan penyokongnya menuduh Washington cuba menutup mulut daripada melaporkan kebimbangan keselamatan yang sah.

Peristiwa kelmarin turut menyelar keputusan Britain itu sebagai ‘pencabulan hak asasi manusia yang nyata dan menunjukkan penghinaan sepenuhnya terhadap kebebasan akhbar’. – AFP

Orang ramai memegang sepanduk sebagai sokongan kepada pengasas WikiLeaks, Julian Assange dari Australia, semasa protes di Athens. – AFP