Wednesday, October 4, 2023
32.7 C
Brunei

  -

  WhatsApp perkenal Channels penyiaran baharu

  SAN FRANCISCO, 8 JUN – WhatsApp hari ini mula membenarkan organisasi terpilih mencuba ciri baharu yang dipanggil ‘Channels’ yang membolehkan mereka menyiarkan kepada pengikut di layanan pesan milik Meta yang popular.

  Pelancaran itu berlaku apabila pelbagai agensi dan organisasi semakin kecewa dengan Twitter milik Elon Musk dalam menghadapi yuran, masalah prestasi dan penyederhanaan kandungan yang dikurangkan secara mendadak.

  Meta menyifatkan Channels sebagai ‘cara mudah, boleh dipercayai dan peribadi untuk menerima kemas kini penting daripada orang dan organisasi, terus dalam WhatsApp’.

  Video yang dikongsi oleh Meta menunjukkan potensi Channels untuk memastikan orang ramai mendapat maklumat terkini mengenai keputusan perlumbaan, keputusan perlawanan bola sepak, cuaca dan trafik, malah berkongsi petua memasak atau membaiki rumah.

  “Kami fikir bahawa masanya telah tiba untuk memperkenalkan alat penyiaran yang mudah, boleh dipercayai dan peribadi,” kata Meta dalam satu catatan.

  Meta berkata keutamaan WhatsApp akan terus menjadi pemesejan peribadi, tetapi pengguna telah meminta ciri seperti Channels selama bertahun-tahun.

  WhatsApp terkenal dengan enkripsi yang melindungi daripada pengintipan.

  Lebih daripada dua bilion orang di seluruh dunia menggunakan WhatsApp, menurut platform itu.

  Meta berkata ia sedang meneroka pilihan untuk menyediakan Channels yang dienkripsi untuk kumpulan seperti organisasi bukan untung atau kesihatan di mana tahap keselamatan itu mungkin diperlukan.

  Channels digambarkan sebagai alat siaran sehala yang membolehkan pentadbir akaun menghantar teks, foto, video, sticker dan tinjauan pendapat. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...