WHO beri amaran kes COVID-19 Afrika Selatan cecah 500,000

JOHANNESBURG, 2 OGOS – Agensi kesihatan PBB mengingatkan bahawa pandemik COVID-19 akan berlanjutan, kerana jumlah kes di Afrika Selatan telah mencecah setengah juta.

Enam bulan setelah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan darurat global, COVID-19 telah membunuh lebih dari 680,000 orang dan menjangkiti lebih dari 17.5 juta, menurut laporan AFP.

Afrika Selatan adalah negara yang paling teruk terjejas di Afrika, menyumbang lebih daripada separuh jangkitan virus tersebut, walaupun Presiden Cyril Ramaphosa mengatakan kadar kematian lebih rendah daripada purata global.

Pihak berkuasa kesihatan telah menjangkakan peningkatan kes setelah penurunan secara beransur-ansur dari sekatan yang dikenakan pada akhir bulan Mac lalu.

Nigeria semalam juga mengumumkan akan mengurangkan penutupan di ibu kota komersial Lagos, yang membolehkan gereja dan masjid dibuka semula minggu depan.

Jawatankuasa kecemasan WHO yang meninjau pandemik itu menekankan jangkaan jangka panjang wabak COVID-19 ini, dengan memperhatikan pentingnya usaha masyarakat, nasional, serantau, dan global yang berkelanjutan.

“WHO terus menilai tahap risiko global COVID-19 menjadi sangat tinggi,” katanya dalam kenyataan terbaharunya.

Agensi itu juga mengatakan kesan wabak itu akan dirasakan selama beberapa dekad akan datang.

Mexico mengatasi Britain menjadi negara ketiga yang paling teruk kes kematian akibat virus selepas Brazil dan Amerika Syarikat dengan lebih daripada 46,600 kes.

Walaupun banyak negara Amerika Latin telah mula melonggarkan langkah-langkah sekatan, virus itu masih tular dengan cepat di banyak wilayah, yang kini telah mencatatkan lebih dari empat juta kes dan hampir 200,000 kematian. – AFP