Saturday, February 4, 2023
23.7 C
Brunei

-

WHO: Kes batuk kering meningkat

GENEVA, 28 OKT – Bilangan orang yang dijangkiti batuk kering, termasuk jenis yang tahan terhadap ubat-ubatan, meningkat di peringkat global buat kali pertama dalam beberapa tahun, menurut laporan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kelmarin.

Agensi kesihatan PBB itu berkata lebih 10 juta orang di seluruh dunia menghidap batuk kering pada 2021, peningkatan 4.5 peratus daripada tahun sebelumnya. Kira-kira 1.6 juta orang mati, katanya.

WHO berkata kira-kira 450,000 kes melibatkan orang yang dijangkiti TB tahan rintangan ubat, 3 peratus lebih tinggi berbanding 2020.

Presiden Perikatan TB tidak berasaskan untung, Dr Mel Spigelman, berkata lebih sedekad kemajuan hilang apabila COVID muncul pada 2020.

“Walaupun mendapat keuntu-ngan dalam bidang seperti terapi pencegahan, kami masih ketinggalan dalam setiap ikrar dan matlamat mengenai TB,” kata Spigelman.

WHO juga menyalahkan COVID atas peningkatan TB, dengan mengatakan bahawa wabak itu “terus memberi kesan yang merosakkan ke atas akses kepada diagnosis dan rawatan TB.” Ia berkata kemajuan yang dibuat sebelum 2019 sejak itu “perlahan, terhenti atau mundur.”

Dengan lebih sedikit orang yang didiagnosis dengan penyakit yang berjangkit, tanpa disedari lebih ramai pesakit menyebarkan tuberkulosis kepada orang lain dalam wabak yang mungkin tidak dikesan di negara yang mempunyai sistem kesihatan yang lemah.

WHO melaporkan bahawa bilangan orang yang baharu dikenal pasti dijangkiti TB turun daripada 7 juta pada 2019 kepada 5.8 juta pada 2020. – AP

Gambar fail menunjukkan seseorang melaraskan topeng oksigen kepada pesakit di hospital TB di Hyderabad, India. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -