WHO mulakan semula proses kelulusan vaksin Sputnik V

GENEVA, 8 OKT – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan mereka akan memulakan semula proses meluluskan vaksin Sputnik V Rusia berikutan beberapa masalah dengan dokumen tersebut.

Kelulusan daripada WHO perlu untuk suntikan Sputnik V yang dibuat oleh institut penyelidikan Gamaleya Rusia, yang sudah digunakan di 45 buah negara, menurut penjumlahan AFP.

Beberapa vaksin COVID-19 telah dibenarkan oleh WHO untuk penggunaan kecemasan semasa pandemik: Pfizer-BioNTech, Janssen, Moderna, Sinopharm, Sinovac dan AstraZeneca.

Untuk Sputnik V, “proses itu ditangguhkan kerana kekurangan beberapa prosedur undang-undang”, kata Mariangela Simao, penolong ketua pengarah WHO untuk akses perubatan, vaksin dan farmasi.

Penyenaraian penggunaan kecemasan WHO merupakan kelulusan yang memberi jaminan kepada negara, pemberi dana, agensi perolehan dan masyarakat bahawa vaksin tersebut telah memenuhi standard antarabangsa.

Penyenaraian itu memberikan jalan bagi negara-negara untuk membenarkan dan mengimport vaksin untuk diedarkan dengan cepat, terutama negara-negara yang tidak mempunyai pengawal atur kelas antarabangsa.

Sputnik V sudah digunakan di negara-negara termasuk Algeria, Argentina, India, Iran, Mexico, Pakistan, Filipina, Sri Lanka, Emiriah Arab Bersatu, Venezuela dan Rusia sendiri.

Pada bulan Jun, WHO mengatakan mereka telah menjalankan sembilan pemeriksaan di lokasi pembuatan Sputnik V dan menemukan beberapa masalah di Pharmstandard Ufa Vitamin Plant di Ufa, selatan Rusia.

Moscow mendesak masalah tersebut sudah diselesaikan, ketika ia menjadi sebuah negara paling teruk terjejas COVID-19. – AFP

Seorang petugas perubatan menyuntik vaksin Sputnik V Rusia di pusat vaksinasi di Moscow, Rusia. – AP