Wie West dilantik penolong kapten AS Piala Solheim 2021

MIAMI, 24 JULAI – Michelle Wie West, pemenang Piala Solheim dalam lima penampilan, dinamakan sebagai penolong kapten untuk skuad AS 2021 oleh kapten Pat Hurst kelmarin.

Wie West dari Amerika Syarikat (AS), yang kalah semasa perlawanan golf wanita terkemuka Eropah dengan 14 1 / 2-13 1/2 tahun lalu di Gleneagles, akan menjadi tuan rumah dalam acara pada 4 hingga 6 September 2021, di Inverness Club di Toledo, Ohio.

Wie West, juara Terbuka Wanita AS 2014, membantu pasukan wanita AS menjulang piala pada 2009, 2015 dan 2017 dan kalah pada 2011 dan 2013.

“Memilih Michelle sebagai penolong kapten adalah keputusan yang sangat mudah bagi saya,” kata Hurst.

“Saya telah melihat dia boleh terlibat dengan pasukan dan saya tahu serta-merta bahawa saya mahu dia sebagai salah seorang pembantu saya.

Gambar fail 21 Jun 2019 menunjukkan aksi Michelle Wie dari AS melakukan pukulan kedua pada par 4, lubang pertama semasa pusingan kedua Kejuaraan PGA Wanita KPMG 2019 di Kelab Golf Nasional Hazeltine di Chaska, Minnesota. – AFP

“Dia berada di luar bermain dengan pemain yang lebih muda dan saya telah lama tidak beraksi di Jelajah, dia adalah aset penting bagi saya.”

Wie West, yang menyertai Angela Stanford sebagai pembantu Hurst, bekerjasama dengan Hurst dalam sub-kumpulan pod AS pada tahun 2015 dan 2017.

“Saya banyak belajar dari kepimpinan dan persahabatannya,” kata Wie West.

“Namun minggu-minggu berkenaan adalah peluang yang baik untuk belajar dari salah seorang pemain dan jurulatih terbaik yang pernah saya kenal dan bekerja bersamanya akan menjadi pengalaman yang luar biasa.”

Wie West membuat penampilan pertama di Piala Solheim 2009, menjadi satu-satunya pemain baharu LPGA kedua yang bermain untuk skuad Solheim AS dan mendapat sekurang-kurangnya satu mata dalam penampilannya yang lain.

“Lima kali saya bermain untuk pasukan AS di Solheim Cup dan memakai warna Merah, Putih dan Biru, itu adalah detik-detik yang sungguh menakjubkan dalam karier saya,” katanya. – AFP