Tuesday, October 4, 2022
26.2 C
Brunei

Winston Reid bersara daripada bola sepak antarabangsa

-

WELLINGTON, 20 SEPT – Kapten New Zealand, Winston Reid akan bersara daripada bola sepak antarabangsa selepas perlawanan persahabatan di tempat sendiri menentang Australia pada Ahad.

Perlawanan di Auckland adalah perlawanan laman pertama buat skuad New Zealand dalam tempoh hampir lima tahun.

“Sangat bagus kerana berpeluang bermain perlawanan antarabangsa terakhir saya di Auckland,” kata Reid, 34, dalam satu kenyataan semalam.

Pemain pertahanan itu tidak beraksi di mana-mana kelab selepas 11 tahun bersama West Ham United, di mana dia membuat lebih 200 penampilan.

Reid telah membuat 32 penampilan untuk New Zealand dan golnya mengesahkan keputusan seri 1-1 dengan Slovakia pada Piala Dunia 2010.

“Piala Dunia adalah istimewa untuk saya kerana saya masih sangat muda dan beraksi serta menjaringkan gol di dalamnya adalah menakjubkan,” katanya. “Ia sesuatu yang membuatkan saya sentiasa bersyukur.

“Saya cukup bernasib baik kerana mempunyai kerjaya yang panjang, untuk kedua-dua kelab dan negara, dan menjadi ketua pasukan kebangsaan adalah satu penghormatan.”

Semasa bersama The Hammers, Reid pernah dipinjamkan kepada kelab MLS, Sporting Kansas City dan Brentford, di mana dia membantu mereka memenangi kempen untuk beraksi di Liga Perdana.

Australia menerima kunjungan New Zealand dalam perlawanan persahabatan di Brisbane Khamis ini, tiga hari sebelum kedua-dua pasukan bertemu semula di Taman Eden Auckland.

Ini merupakan kali pertama All White bermain di New Zealand sejak November 2017. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -