Tuesday, December 5, 2023
23.1 C
Brunei

  -

  Wira India Chopra bakal terima habuan jutaan dolar

  NEW DELHI, 9 OGOS – Syarikat dan kerajaan India menjanjikan hadiah wang tunai dan hadiah bernilai lebih dari dua juta dolar kepada atlet pelontar lembing Neeraj Chopra setelah dia memenangi pingat emas Olimpik pertama untuk India.

  Chopra, 23, anak lelaki seorang petani, yang dua tahun lalu menjalani pembedahan akibat kecederaan siku yang mengancam kerjayanya, melontar lembing sejauh 87.58 meter di Stadium Olimpik Tokyo pada Sabtu lalu untuk membanggakan negaranya.

  Chopra menjadi atlet Olimpik paling berjaya di India apabila meraih emas, dua pingat perak dan empat gangsa.

  Dia akan menerima habuan wang tunai untuk atlet yang menang daripada kerajaan di negeri asalnya, Haryana yang mengatakan akan memberikan bonus kepada Chopra sebanyak 60 juta rupee (AS$800,000).

  Kerajaan negeri lain menawarkan AS$400,000 lagi di antara mereka dan sebuah syarikat pendidikan terkemuka berjanji menghadiahkan AS$270,000.

  Chopra berkata, dia berharap emas Olimpik akan menjadi titik tolak bagi atlet negaranya.

  “Dalam atletik, saya merasakan kami telah kehilangan pingat dengan margin yang baik selama bertahun-tahun. Oleh itu, pingat ini adalah penting,” katanya. “Sekarang setelah saya menang, saya merasa kita dapat melakukan apa saja.”

  Chopra menentang Johannes Vetter dari Jerman yang tampil sebelumnya melakukan lontaran musim terbaik sejauh 96.29 meter sebelum Olimpik, tetapi gagal layak ke kedudukan lapan teratas. – AFP

  Aksi Neeraj Chopra dari India semasa pertandingan final lontar lembing lelaki di Olimpik Tokyo, pada 7 Ogos lalu. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India setuju tarik balik tentera dari Maldives

  NEW DELHI, 4 DIS – India telah bersetuju untuk menarik balik tenteranya dari Maldives, kata presiden kepulauan strategik itu, memenuhi janji yang dibuatnya menjelang...