Tuesday, December 5, 2023
23.1 C
Brunei

  -

  WMO pilih pemimpin baharu tangani krisis iklim

  GENEVA, 31 MEI – Pertubuhan Meteorologi Sedunia (WMO), yang memainkan peranan penting secara global dalam menjejaki perubahan iklim, memilih pemimpin baharu minggu ini untuk mempercepat kerja-kerja tersebut dalam tempoh empat tahun akan datang.

  Peranan WMO, yang berpangkalan di Geneva, dalam perubahan iklim telah menjadi semakin menyerlah dan setiausaha agung baharu berkemungkinan akan menjadi peguam bela terkenal dalam isu dunia yang mendesak ini.

  Empat tokoh kanan dalam WMO telah mengemukakan diri mereka untuk mengundi esok, termasuk dua yang ingin menjadi wanita pertama yang mengendalikan agensi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (WHO) bagi cuaca, air dan iklim.

  Salah seorang daripadanya ialah Timbalan Setiausaha Agung Rusia-Swiss, Elena Manaenkova; seorang lagi ialah naib Presiden pertama, Celeste Saulo, Pengarah Perkhidmatan Meteorologi Kebangsaan Argentina.

  Terdapat dua calon tambahan yang bersaing dengan Elena Manaenkova dan Celeste Saulo dalam pemilihan pemimpin baharu WMO. Mereka adalah Timbalan Setiausaha Agung WMO yang ketiga, Zhang Wenjian, yang merupakan wakil dari Beijing yang ingin meningkatkan bilangan warga China yang memimpin agensi PBB, dan Naib Presiden Kedua, Albert Martis dari Curacao.

  Setiausaha agung semasa, Petteri Taalas dari Finland, menghampiri penghujung penggal kedua empat tahunnya, dan tidak boleh bertanding untuk pemilihan semula.

  Pilihan raya itu akan menamatkan Kongres Meteorologi Sedunia, perhimpunan agung 193 negara anggota dan wilayah WMO, yang berlangsung setiap empat tahun.

  “Keutamaan kongres ini adalah untuk meningkatkan tindak balas WMO terhadap perubahan iklim, untuk melakukan lebih banyak lagi untuk meningkatkan bantuan bagi negara mengenai penyesuaian iklim,” kata jurucakap Clare Nullis kepada pemberita semalam. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India setuju tarik balik tentera dari Maldives

  NEW DELHI, 4 DIS – India telah bersetuju untuk menarik balik tenteranya dari Maldives, kata presiden kepulauan strategik itu, memenuhi janji yang dibuatnya menjelang...