Wuhan tetap waspada

WUHAN, 29 MAC – Bandar Wuhan, pusat bermulanya wabak COVID-19 yang dibuka semula selepas melaksanakan perintah berkurung dan kuarantin selama dua bulan tetap terus berwaspada dengan ancaman baharu yang berpotensi seperti penularan kes COVID-19 yang diimport.

Sekatan perjalanan telah dilonggarkan, dengan stesen kereta api Wuhan mulai sibuk selepas secara rasmi menyambung semula perkhidmatan mulai semalam dan lebuh raya dibuka semula selepas perintah kuarantin membabitkan lebih 50 juta orang di seluruh wilayah Hubei ditarik balik.

Ia menyebabkan penduduk tempatan yang sebelum ini terkandas di seluruh China yang dilaporkan mengalami keganasan atau sekatan terhadap pergerakan mereka, kini beramai-ramai telah kembali ke rumah yang tidak mereka lihat selama sekurang-kurangnya 10 minggu.

Kebanyakannya tiba dengan kereta api dengan memakai dua topeng muka, sarung tangan dan baju pelindung sambil terus mengamalkan langkah-langkah pencegahan seperti sebelumnya, dengan pihak berkuasa sudah setentunya tidak akan bersikap sambil lewa mengawal keadaan.

Sebelum meninggalkan stesen kereta api Wuhan, semua penumpang dikehendaki mendaftarkan butiran peribadi dan sejarah perjalanan mereka sebelum meneruskan pemeriksaan suhu.

Seorang kakitangan perubatan ketika melakukan pemeriksaan swab ke atas seorang lelaki di sebuah klinik di Wuhan, China kelmarin. – AFP

Mereka juga perlu menunjukkan sama ada sijil kesihatan yang baik atau penarafan ‘hijau’ pada sistem aplikasi telefon mudah alih yang diguna pakai di seluruh negara dengan penggunaan data secara meluas yang boleh mengesan sama ada seseorang melawat mana-mana kawasan berisiko tinggi di China.

Seorang pegawai di daerah Wuhan, Jiangan, memberitahu AFP, tanpa penarafan ‘hijau’ itu, penumpang perlu mengemukakan ujian bagi mengesan virus.

Bagi yang melaporkan atau disyaki mengembara ke luar negara baru-baru ini, mereka akan dihantar ke kawasan pendaftaran berasingan, di mana pekerja dalam Pasukan Khas Bahan Kimia Berbahaya (HAZMAT) memeriksa butiran mereka.

Han Li yang terbabit dalam pemprosesan pulang warga ke bandar, berkata pada mulanya pihaknya bimbang dan mungkin menganggap ia selamat di luar negara.

“Tetapi sekarang ini tidak kelihatan seperti ini, nampaknya ia mungkin lebih selamat di China.” – AFP