Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  X akan ada panggilan suara dan video, kemas kini dasar privasi – Elon Musk

  SAN FRANCISCO, 1 SEPTEMBER – Elon Musk berkata kelmarin bahawa rangkaian sosialnya X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, akan memberi pengguna keupayaan untuk membuat panggilan suara dan video di platform itu.

  Musk, yang mempunyai sejarah membuat pengisytiharan tentang ciri dan dasar yang akan datang yang tidak selalu menjadi kenyataan, tidak menyatakan bila ciri tersebut akan tersedia kepada pengguna.

  Syarikat itu juga mengemas kini dasar privasinya yang akan membolehkan pengumpulan data biometrik dan sejarah pekerjaan, selain maklumat lain.

  Musk menyiarkan di X bahawa panggilan suara dan video platform itu akan berfungsi pada peranti Apple dan Android serta pada komputer, dengan ‘Tiada nombor telefon diperlukan’.

  Platform sosial saingan sudah menawarkan panggilan suara dan video. Meta, yang memiliki Facebook, WhatsApp dan Instagram, memperkenalkan panggilan suara dan video di Messenger pada 2015. Snapchat menambahkannya pada 2016.

  X tidak segera memberikan respon permintaan untuk mendapatkan butiran lanjut tentang ciri baharu atau bila ia akan tersedia.

  Dasar privasi baharu platform itu, yang berkuat kuasa 29 September, memberitahu pengguna bahawa berdasarkan “persetujuan anda, kami mungkin mengumpul dan menggunakan maklumat biometrik anda untuk tujuan keselamatan, keselamatan dan pengenalan.” 

  Ia tidak menyatakan maklumat biometrik yang akan dikumpul. Data biometrik boleh merujuk kepada cap jari, pengecaman muka dan seumpamanya.

  “Pengumuman itu sekurang-kurangnya satu pengakuan bahawa X akan melakukan apa yang telah dilakukan oleh rangkaian sosial lain dengan cara yang lebih rahsia,” kata Stephen Wicker, seorang profesor di Universiti Cornell dan pakar dalam privasi data. – AP

  Musk berkata bahawa rangkaian sosialnya X akan memberi pengguna keupayaan untuk membuat panggilan suara dan video di platform tersebut. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...