Xi janji buka lebih banyak pasaran perkhidmatan

BEIJING, 6 SEPT – Presiden Xi Jinping berjanji akan membuka lebih luas industri perkhidmatan China kepada pesaing asing tatkala pameran perdagangan fizikal pertama sejak wabak koronavirus dibuka di bawah kawalan antipenyakit intensif.

Xi tidak memberikan butir-butir dalam ucapannya pada malam Jumaat, tetapi pemimpin China menekankan pembangunan pelancongan, runcit dan perkhidmatan lain. Mereka membentuk sebahagian daripada kempen untuk menjana pertumbuhan ekonomi yang didorong oleh perbelanjaan pengguna dan bukannya eksport dan pelaburan.

China akan ‘melonggarkan akses pasaran untuk industri perkhidmatan’ dan ‘mengembang secara aktif import perkhidmatan berkualiti tinggi,’ kata Xi pada Pameran Antarabangsa China untuk Perdagangan dalam Perkhidmatan.

Xi muncul di skrin video di depan ahli perniagaan China dan beberapa orang kenamaan asing yang memakai penutup mulut dan hidung dan duduk di kerusi di pusat persidangan bersebelahan dengan tapak Olimpik Musim Panas 2008. Kebanyakan peserta pameran dari luar negara mengambil bahagian menerusi internet disebabkan Beijing masih belum melonggarkan kawalan yang melarang kebanyakan pelawat asing memasuki negara. Pameran Perdagangan Canton tahunan di selatan China, acara jualan terbesar dunia, diadakan secara dalam talian pada Jun.

Penganjur berkata 18,000 syarikat dan 100,000 orang dari 148 negara dan rantau telah mendaftar untuk mengambil bahagian dalam pameran perdagangan itu, yang berlangsung sehingga Rabu.

Pameran perdagangan itu mempunyai teknologi tiga dimensi untuk peniaga asing mempamerkan produk dan komunikasi dalam talian untuk bercakap kepada pelanggan, beritahu pengarah Biro Perdagangan bandar Beijing, Yan Ligang kepada wartawan. – AP