Yakin pada kemampuan diri

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 JULAI – Ketua jurulatih DPMM FC, Adrian Pennock tidak mahu meletakan apa-apa tekanan ke atas Pasukan DPMM FC ketika pasukan itu sedang bersiap sedia berdepan dengan Pasukan Young Lions bagi persaingan Liga Perdana Singapura AIA di Singapura, esok.

Pasukan DPMM FC telah pun mempamerkan aksi terbaik mereka dalam beberapa perlawanan dengan pelbagai kejutan, halangan dan juga cabaran daripada pasukan lawan sehingga menuju ke perlawanan 10 terakhir.

“Kami akan berdepan 10 lagi perlawanan dan kami berada di puncak liga. Saya fikir semua orang akan jujur ​​untuk mengatakan bahawa mungkin tiada siapa yang mengharapkan kami berada di tangga teratas dengan 10 lagi perlawanan yang perlu dihadapi,” kata Pennock dalam temu bual bersama media di Stadium Mini Jerudong, kelmarin.

Ketua jurulatih itu menegaskan bahawa mereka perlu bersiap sedia menentang pasukan hebat seperti Albirex Niigata (S), Hougang United dan Tampines yang merupakan pasukan kegemaran pra-musim ini.

“Kami memiliki saat yang menakjubkan. Kami benar-benar menikmatinya. “Sudah tentu, semua tekanan terletak pada perlawanan menentang Albirex Niigata (S), Hougang dan Tampines kerana semua orang menyangkakan mereka akan menerajui liga. Malangnya, kami telah menjejaskan rancangan mereka,” tambahnya.

“Tiada siapa yang menyebut tentang kedudukan liga. Kami hanya meneruskan setiap perlawanan kerana bagi kami, tidak ada sebarang tekanan pada setiap perlawanan. Kami tidak merasakan apa-apa tekanan daripada sesiapa sahaja.”

Jurulatih kelahiran Ipswich itu menambah: “Saya rasa kami telah mengejutkan banyak pihak di Singapura kerana nama kami tidak disebut sama sekali pada permulaan musim ini.”

Ditanya mengenai perasaan para pemain berada di kedudukan teratas liga, Pennock berkata “Saya melihat mereka setiap hari dan mereka tersenyum. Saya fikir mereka telah melakukan yang terbaik dan giat menjalankan latihan dengan lebih teratur dan inilah keputusan yang diperoleh daripada kerja keras tersebut.”

“Menang, kalah atau seri, yang penting mereka telah melakukan yang terbaik,” katanya mengakhiri temu bual tersebut.

Antara aksi para pemain ketika mengambil bahagian dalam sesi latihan.