Yaman elak negara bertambah teruk akibat COVID-19

ADEN – Walaupun tiada kes koronavirus dilaporkan di Yaman, kerajaan Yaman telah mengambil langkah tegas, termasuk menutup perniagaan dan kedai, untuk mengatasi wabak sebaik yang mungkin.

Walau bagaimanapun, sesetengah penduduk tempatan yang miskin berkata mereka tidak mampu untuk tinggal di rumah, dan mereka terpaksa terus pergi ke tempat kerja untuk mencari nafkah dan memberi makan kepada keluarga mereka.

“Kami tahu bahawa koronavirus adalah pandemik global yang berbahaya dan banyak negara berkuasa terjejas teruk tetapi negara kita miskin dan berjuta-juta akan mati jika mereka berhenti bekerja dan tinggal di rumah,” kata Basil Salah, penjual sayur jalanan.

“Saya mesti keluar setiap hari untuk menjual sayur-sayuran dan buah-buahan menggunakan kereta sorong saya dan bergerak dari satu kawasan ke kawasan yang lain. Bertahan di dalam rumah hanya membuatkan isteri dan anak saya kelaparan,” kata Basil.

Beliau menambah bahawa “mesti ada penyelesaian dari kerajaan untuk memberikan bantuan kepada keluarga miskin dan mereka yang mungkin kehilangan pekerjaan kerana tinggal di rumah.”

Gambar bertarikh 3 April 2020 memperlihatkan seorang penjual sayur jalanan menolak kereta sorongnya. – Xinhua

Beberapa pekerja Yaman telah terjejas selepas beratus-ratus kedai, restoran dan pusat pakaian di pelabuhan selatan bandar Aden ditutup oleh pasukan keselamatan sebagai langkah berjaga-jaga terhadap koronavirus.

Obeid Hassan, seorang pekerja restoran berusia 33 tahun di wilayah Aden memberitahu media bahawa langkah berjaga-jaga untuk membendung koronavirus menyebabkan menutup tempat kerja dan dia kehilangan satu-satunya sumber pendapatannya.

“Menutup restoran tempat saya bekerja sangat teruk dalam hidup saya kerana saya hanya mendapat wang dari kerja harian saya sebagai pelayan,” kata Obeid.

Dilaporkan bahawa pasukan keselamatan Yaman yang mengetuai bandar-bandar utama di selatan telah mula mempersiapkan untuk mengisytiharkan perintah berkurung pada waktu malam yang akan datang dalam beberapa hari untuk membendung sebaik mungkin penyebaran virus itu.

“Perintah berkurung terhadap virus itu akan memberikan kesan yang buruk terhadap pekerja yang perlu bekerja di tempat pembinaan setiap hari,” kata Anis Mohammed, yang bekerja di sektor pembinaan bangunan.

“Pengisytiharan perintah berkurung akan meningkatkan penderitaan kami kerana pihak berkuasa keselamatan akan menahan mereka yang akan melanggar peraturan atau memutuskan untuk keluar bekerja,” kata Mohammed.

Ketika perintah berkurung, ramai keluarga tidak akan dapat tinggal di rumah kerana terdapat kekurangan air minuman dan kekurangan perkhidmatan hidup asas termasuk elektrik di banyak kawasan Yaman, menurut Mohammed.

Kedua-dua pihak berkuasa kesihatan di wilayah selatan yang dikawal kerajaan dan di wilayah utara yang dikuasai Huthi tidak melaporkan kes-kes koronavirus setakat ini.

Diserang oleh kolera, kekurangan zat makanan, dan penyakit radang kerongkong, Yaman tidak mempunyai keupayaan untuk menghadapi epidemik maut kerana lima tahun perang saudara telah hampir menghancurkan sistem penjagaan kesihatannya.

Peperangan meletus pada akhir tahun 2014, apabila Huthis yang disokong Iran menguasai sebahagian besar wilayah utara negara itu dan memaksa kerajaan Arab Saudi Presiden Abd-Rabbu Mansour Hadi keluar dari Sanaa. – Xinhua