Tuesday, August 9, 2022
26.8 C
Brunei

YouTube benarkan platformnya ‘dipersenjatai’

-

SAN FRANCISCO, 13 JAN – Lebih daripada 80 organisasi semakan fakta menyeru YouTube untuk menangani perkara yang mereka katakan sebagai maklumat salah yang berleluasa dalam platform tersebut.

Dalam surat kepada ketua pegawai eksekutif, Susan Wojcicki yang diterbitkan kelmarin, kumpulan itu berkata platform video milik Google adalah “salah satu saluran utama maklumat salah dalam talian dan maklumat salah di seluruh dunia.”

Usaha YouTube untuk menangani masalah itu, kata mereka, terbukti tidak mencukupi.

“Apa yang kami tidak nampak ialah banyak usaha oleh YouTube untuk melaksanakan dasar yang menangani masalah tersebut,” menurut surat itu.

“Sebaliknya, YouTube membenarkan platformnya dipersenjatai oleh pelakon yang tidak bertanggungjawab untuk memanipulasi dan mengeksploitasi orang lain dan untuk mengatur dan mengumpul dana sendiri.”

Masalahnya, kata kumpulan ini, terutamanya berleluasa di negara bukan berbahasa Inggeris dan selatan global.

Penyemak fakta adalah semua ahli rangkaian penyemakan fakta antarabangsa dan termasuk Rappler di Filipina, pemeriksaan Afrika, maklum balas sains di Perancis serta berpuluh-puluh kumpulan lain. Mereka mengecam YouTube, mengatakan ia menyifatkan perbinca-ngan tentang maklumat yang salah sebagai ‘dikotomi palsu’ untuk memadam atau tidak memadam kandungan.

Memaparkan maklumat yang disemak fakta adalah lebih berkesan daripada memadam kandungan, kata pemeriksa fakta.

Mereka mencadangkan agar YouTube memfokuskan pada menyediakan konteks dan memaparkan kepalsuan yang ‘ditindih dengan jelas’ pada video. Mereka juga menyeru agar YouTube bertindak terhadap pesalah berulang dan meningkatkan usaha menentang maklumat salah dalam bahasa selain bahasa Inggeris. – AP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -