Monday, May 29, 2023
24.3 C
Brunei

  -

  Yutong lancar bas elektrik pertama di Nigeria

  LAGOS, 24 MEI – Pembuat bas China, Yutong kelmarin melancarkan bas transit elektrik pertama yang menyasarkan pengangkutan awam di Lagos, hab ekonomi Nigeria, ketika negara itu bersiap sedia untuk peralihan beransur-ansur daripada kenderaan konvensional kepada kenderaan elektrik (EV).

  Projek ini merupakan kerjasama antara Oando Clean Energy Limited, rakan kongsi Yutong di Nigeria, dan Pihak Berkuasa Pengangkutan Kawasan Metropolitan Lagos untuk memulakan projek rintis dengan dua bas elektrik Yutong di laluan Bus Rapid Transit di Lagos.

  Bas transit itu mempunyai kapasiti 80 penumpang dengan ruang untuk kedua-dua komuter duduk dan berdiri.

  Bercakap pada majlis pelancaran rasmi fasa projek rintis bas elektrik itu, gabenor Lagos, Babajide Sanwo-Olu berkata langkah untuk mengguna pakai teknologi mobiliti elektrik adalah selari dengan aspirasi negara untuk menjadi bandar mega yang moden.

  Diwakili oleh Frederic Oladeinde, pesuruhjaya pengangkutan di negeri itu, gabenor berkata mereka komited untuk menambah bilangan kenderaan hijau melalui perkongsian untuk meningkatkan kemampanan sektor itu.

  Menurut gabenor, sistem pengangkutan awam di negara ini juga berminat untuk memainkan peranan positif dalam mengurangkan pelepasan karbon. Beliau berkata bas elektrik baharu itu akan mengurangkan pelepasan karbon dan juga meningkatkan kecekapan.

  Frank Lee, pengarah urusan Yutong Afrika Barat, memberitahu Xinhua melalui telefon bahawa ia adalah satu peristiwa penting bagi Yutong kerana ini adalah kali pertama pembuat bas China itu melancarkan bas elektrik di Nigeria dan juga di Afrika.

  “Semasa fasa projek rintis dan fasa operasi rasmi seterusnya, pasukan Yutong akan menyediakan latihan yang komprehensif dan profesional, sokongan teknikal dan perkhidmatan penyelenggaraan untuk memastikan kelancaran operasi bas elektrik di Nigeria,” kata Lee. – Xinhua

  Gambar yang diambil pada 23 Mei 2023 ini menunjukkan bas elektrik Yutong pada majlis pelancaran di Lagos, Nigeria. – Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China sedia hantar orang awam pertama ke angkasa lepas

  CHINA, 29 MEI - China akan menghantar angkasawan awam pertamanya ke angkasa lepas sebagai sebahagian daripada misi kru ke stesen angkasa Tiangong, esok, ketika...
  - Advertisment -