Zaha sedia pertahankan mahkota Ivory Coast

LIBREVILLE, 11 Jan – Ivory Coast mahu-kan pemain Crystal Palace, Wilfreid Zaha untuk menggantikan Gervinho yang mengalami kecederaan ketika mereka cuba menjadi negara keempat bagi mempertahankan gelaran Piala Negara-Negara Afrika.

Mesir mencapai kedudukan itu tiga kali dalam perlawanan bola sepak Afrika yang berusia 60 tahun itu dan Ghana dan Cameroon masing-masing sekali.

Tetapi dua daripada kejayaan itu hadir apabila perlawanan itu diadakan dalam jumlah yang lebih kecil berbanding 16 pasukan yang akan memberikan cabaran bagi kejayaan di Gabon bermula Sabtu ini.

Selepas Ivorian Elephants melakarkan satu dari dua kejayaan Piala Negara-Negara mereka 25 tahun lalu, mereka menamatkan tangga ketiga apabila mempertahankan gelaran itu selepas tewas kepada Nigeria dalam perlawanan separuh akhir.

Zaha kelahiran Abidjan dibesarkan di England dan membuat dua kemunculan dalam perlawanan persahabatan bagi negara keduanya, tetapi tidak pernah beraksi dalam persaingan yang lebih besar.

Gambar fail 26 Disember 2016, pemain saya Ivory Coast dan Crystal Palace, Zaha (kanan) diasak oleh Nordin Amrabat dalam aksi Liga Perdana antara Crystal Palace dan Watford. - AP
Gambar fail 26 Disember 2016, pemain saya Ivory Coast dan Crystal Palace, Zaha (kanan) diasak oleh Nordin Amrabat dalam aksi Liga Perdana antara Crystal Palace dan Watford. – AP

Ivory Coast menghantar jurulatih kelahiran Perancis, Michel Dussuyer dan beberapa pegawai persekutuan bola sepak kebangsaan ke London dan mereka berjaya memujuknya untuk menukar pendiriannya.

“Saya mempunyai masa untuk menganalisis kedudukan saya dan mengambil kira kedudukan Persekutuan Bola Sepak Ivory,” kata Zaha.

“Sekarang saya mahu beraksi bersama Ivory Coast, terutamanya kerana saya berbangga untuk mewakili negara saya.

“Pemilihan pasukan Ivory melibatkan pemain-pemain berkualiti dan selalunya mempunyai banyak bakat.” – AFP