Zelensky nafi bersubahat dengan Trump

BERLIN, 2 DIS – Presiden Ukraine hari ini memperbaharui penafiannya bersubahat dengan Donald Trump berhubung bantuan tentera, meskipun kes yang meningkat ke atas presiden Amerika Syarikat (AS) dalam prosiding pendakwaan di Washington.

“Saya tidak bercakap dengan Presiden AS Donald Trump dari segi: anda bagi saya ini, saya bagi anda itu,” kata Volodymyr Zelensky dalam satu temu bual dengan penerbitan Eropah termasuk majalah Jerman Der Spiegel.

Dalam kata-kata yang disiarkan di Jerman, Zelensky berkata ‘beliau tidak memahami langsung’ kesemua tuduhan yang didengarnya pada pendengaran dan tidak ‘mahu memberikan tanggapan bahawa kami adalah pengemis’ di Ukraine.

Skandal itu menumpu pada perbualan telefon padaa 25 Julai di mana pemimpin Republikan itu disyaki memberikan tekanan ke atas Ukraine untuk melancarkan siasatan terhadap bekas naib presiden Joe Biden dan anak lelakinya Hunter, yang bekerja untuk sebuah syarikat gas Ukraine.

Isu utama adalah sama ada Trump memeras ugut, dengan menarik balik bantuan tentera AS untuk Ukraine sehingga Biden disiasat.

Dalam temu bual yang disiarkan hari ini, Zelensky juga tidak mengheboh jangkaan sebelum sidang kemuncak pada 9 Disember di Paris di mana beliau dijangka bertemu dengan rakan sejawatan Rusia Vladimir Putin untuk kali pertama.

Beliau berkata berakhirnya konflik dengan pemisah sokongan Rusia di timur Ukraine tidak dapat dibincangkan sehingga tiga langkah awal telah diambil. – AFP