Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Zii Jia tumbang awal di tangan jaguh Jepun

  KUALA LUMPUR, 6 SEPT – Pemain perseorangan lelaki profesional Malaysia, Lee Zii Jia terus dirundung malang apabila tersingkir seawal pusingan pertama pada kempen Terbuka China yang berlangsung di Gimnasium Pusat Sukan Olimpik, Changzhou hari ini.

  Zii Jia ditunjukkan jalan keluar oleh pemenang pingat perak Kejohanan Dunia 2023 dan pilihan keempat kejohanan dari Jepun, Kodai Naraoka selepas tewas 24-26, 21-12, 11-21 dalam tempoh satu jam 15 minit, demikian menurut laman sesawang Persekutuan Badminton Dunia (BWF).

  Kekalahan tersebut menyaksikan pemain berusia 25 tahun itu yang menghuni ranking dunia ke-14 terus bergelut mencapai prestasi terbaik nya, selain mengalami kekecewaan berturut-turut selepas tersingkir di pusingan ketiga pada Kejohanan Dunia di Copenhagen, Denmark, bulan lepas.

  Tahun ini, Zii Jia mara ke separuh akhir sebanyak tiga kali masing-masing di All England pada Mac lepas, Terbuka Switzerland (Mac) dan Terbuka Australia bulan lalu daripada keseluruhan 15 kejohanan kelolaan BWF yang disertainya.

  Harapan Malaysia dalam acara perseorangan lelaki ketika ini terletak pada Ng Tze Yong yang berjaya mengesahkan kemaraan ke pusingan kedua selepas mengejutkan pemenang gangsa Kejohanan Dunia tahun ini, HS Prannoy dari India, semalam.

  Sementara itu, beregu campuran Malaysia Chen Tang Jie-Toh Ee Wei mara ke pusingan kedua selepas mudah mengatasi gandingan India Rohan Kapoor-Reddy Sikki 21-15, 21-16 dan menanti pasangan Malaysia itu adalah pilihan keenam dari
  Korea Selatan Kim Won Ho-Jeong Na Eun.

  Dalam pada itu, pemain perseorangan wanita Goh Jin Wei tewas kepada wakil Jepun Aya Ohori 18-21, 12-21. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...