Zon euro berdepan ancaman ekonomi

FRANKFURT AM MAIN, 11 Sept – Dengan ketegangan perniagaan, kerajaan Itali menentang had defisit dan masalah mata wang pasaran membangun mengancam zon euro, pemerhati akan melihat pada Bank Pusat Eropah untuk mendapatkan jaminan pada Khamis, sementara penggubal dasar berusaha untuk menggambarkan kestabilan.

Sejak Julai, apabila Presiden ECB Mario Draghi mengumumkan ‘keyakinan’ dalam prospek pertumbuhan dan inflasi, ‘imbangan risiko telah menjadi semakin teruk,’ kata penganalisis UBS. Draghi menilai risiko kepada pertumbuhan di kawasan mata wang tunggal di 19 negara sebagai ‘seimbang.’

Beliau memfokuskan ketegangan perniagaan di antara AS dan rakan perniagaannya di China dan Kesatuan Eropah.

Dengan Presiden Donald Trump kini mengancam akan mengenakan tarif terhadap semua import barangan China ke Amerika, kebimbangan kemelesetan ekonomi global yang dicetuskan oleh fahaman perlindungan telah meningkat.

Di tempat lain, krisis mata wang yang telah meletus di ekonomi membangun Turki dan Argentina kini menghadapi risiko yang akan menjejaskan rakan eksport zon euro seperti Jerman dan Sepanyol, walaupun ‘ancaman yang ditimbulkan oleh krisis ini ke atas ekonomi maju nampaknya terkawal sekarang,’ komen ahli ekonomi Marco Valli daripada Unicredit.

Dalam kawasan euro, semua tumpuan diberikan kepada Itali, di mana gabungan di antara parti Liga antipenghijrah dan antipenubuhan Lima Bintang akan membentangkan belanjawan mereka pada bulan depan. – AFP