Zoo terbesar Mesir dibuka semula

KAHERAH – Penularan wabak COVID-19 secara global telah memberikan kesan yang mendalam pada tahun 2020 sehingga menyebabkan aktiviti harian terpaksa dihentikan sementara dan malah menggugat sistem kesihatan dan ekonomi sesebuah negara.

Sebagai langkah berjaga-jaga bagi mencegah sebarang jangkitan, sesetengah negara terpaksa menutup sempadan negara dan malah ada yang mengeluarkan perintah berkurung sehingga berbulan-bulan lamanya.

Kini, COVID-19 semakin dalam keadaan terkawal dan beberapa negara mula melonggarkan langkah-langkah penjarakan fizikal dan sekatan membuatkan orang ramai dapat menjalankan kehidupan harian mereka dalam keadaan normal baharu. Pejabat, sekolah, gedung membeli-belah dan pusat lawatan mula dibukakan semula kepada awam.

Sebagaimana di Mesir, Zoo Giza yang terbesar di negara ini, baru-baru ini membuka semula pintu kepada orang ramai setelah penutupan selama enam bulan di tengah wabak COVID-19.

Langkah itu dibuat setelah keputusan kerajaan baru-baru ini untuk membuka semula beberapa taman dengan jumlah tiket harian yang terhad untuk dijual.

Seorang pekerja zoo yang menjaga seekor gorilla di Zoo Giza. – Xinhua
Para pelawat diwajibkan untuk diperiksa suhu badan mereka sebelum memasuki zoo dan tidak membenarkan pelawat masuk ke dalam zoo tanpa memakai penutup mulut dan hidung. – Xinhua
Seorang pekerja memberi makan gorilla di Zoo Giza ketika zoo berkenaan baru dibuka semula setelah penutupan selama enam bulan di tengah wabak COVID-19. – Xinhua

“Saat ini kami menerima hingga 3,500 pengunjung (setiap hari) untuk mengelakkan perhimpunan ramai,” kata Mohamed Ragaei, ketua Pentadbiran Pusat Kebun Binatang Mesir, kepada media.

Dia mengatakan bahawa kebun binatang telah menerapkan langkah berjaga-jaga terhadap COVID-19, termasuk meningkatkan prosedur sanitasi dan menjaga jarak fizikal.

“Kami juga memeriksa suhu pelawat dan tidak ada yang dibenarkan masuk ke dalam zoo tanpa memakai penutup mulut dan hidung … Pembersihan dan pembasmian kuman untuk zoo dan pekerjanya dilakukan setiap hari,” kata Ragaei.

Di tengah penurunan kematian dan jangkitan akibat COVID-19, Mesir telah melonggarkan sekatan selama dua bulan terakhir sebagai sebahagian daripada perancangan untuk mengekalkan langkah pencegahan anti-koronavirus sambil meneruskan aktiviti ekonomi.

Zoo Giza, destinasi utama keluarga Mesir dengan anak-anak mereka pada hari cuti, ditutup pada 17 Mac lalu sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk membendung penyebaran novel koronavirus di Mesir, yang setakat ini telah mendaftarkan 98,285 kes termasuk 5,362 kematian dan 70,419 pemulihan.

Dibuka pada tahun 1891, Zoo Giza adalah zoo terbesar di Mesir dan Timur Tengah, meliputi kawasan seluas kira-kira 336,000 meter persegi dan menarik sekitar tiga juta pengunjung setiap tahun.

Pembukaan semula zoo itu penting bukan sahaja untuk pengunjung, tetapi juga untuk keadaan psikologi haiwan, menurut Ragaei.

“Beberapa haiwan, seperti monyet dan chimpanzee, berkemungkinan tertekan akibat kesunyian kerana mereka biasa melihat dan bermain dengan ratusan pengunjung setiap hari,” kata pihak berkuasa itu.

Dia mengatakan bahawa zoo membuat program semasa penutupan untuk mencegah haiwan sensitif daripada mengalami kemurungan.

“Kami gembira kerana program ini menunjukkan kejayaan yang besar dan kami lebih gembira sekarang kerana haiwan tersebut kembali normal dan mula berinteraksi dengan para pengunjung,” kata Ragaei kepada media.

Beratur berdekatan dengan kandang yang menempatkan sejumlah chimpanzee, beberapa keluarga menyaksikan haiwan besar itu menari dan menyapa.

“Saya telah memutuskan untuk membawa anak-anak saya ke zoo kerana kami telah tinggal di rumah selama beberapa minggu,” kata Ekhlas Nazmi, seorang suri rumah, kepada media ketika dia memerhatikan anak-anaknya memberi makan seekor monyet dengan bantuan penjaga zoo.

Duduk di bawah pohon besar berdekatan dengan kandang yang penuh dengan burung unta, Mohammed Ahmed, pengendali sistem dari Wilayah Ismailia, timur Kaherah, memandu sejauh 120km untuk menghabiskan harinya dengan keluarga dan rakan-rakannya di zoo yang baru dibuka.

“Kami tidak berfikir dua kali setelah kami mengetahui bahawa zoo itu akan dibuka semula,” kata bapa kepada dua orang anak yang berusia 20an itu kepada media.

Ahmed, seorang pencinta hidupan liar, mengatakan bahawa haiwan dan zoo kelihatan dalam keadaan baik setelah penutupan yang lama, sambil menambah pekerja zoo sangat memperhatikan prosedur kebersihan dan kebersihan. “Tempat itu selamat dan anak-anak saya sangat gembira melihat haiwan dan bermain di zoo,” katanya. – Xinhua