1 jangkitan baharu COVID-19

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 6 MEI – Setelah lebih dua minggu tanpa kes baharu jangkitan COVID-19, Negara Brunei Darussalam hari ini telah mencatatkan satu kes baharu yang telah disahkan, menjadikan jumlah keseluruhan kepada 139 orang.

“Kes 139 merupakan seorang lelaki berumur 40 tahun. Kes ini dikesan berikutan surveilans yang dilakukan dalam kalangan rakyat dan penduduk di negara ini, termasuk pekerja asing. Kes ini masih dalam siasatan lanjut dan pengesanan kontak juga masih giat dilaksanakan,” jelas Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar (gambar bawah) pada Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan. Sementara itu, tidak ada kes disahkan sembuh daripada COVID-19, menjadikan jumlahnya kekal 131 orang manakala kes aktif yang masih dirawat di Pusat Pengasingan Kebangsaan ialah sebanyak tujuh kes.

Menurut Yang Berhormat Menteri Kesihatan, seramai 30 orang masih menjalani kuarantin mengikut Akta Penyakit Berjangkit Penggal 204 manakala jumlah keseluruhan mereka yang telah menamatkan tempoh kuarantin ialah seramai 2,551 orang.

“Dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 144 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 14,754 ujian,” tambahnya.

Mengenai dengan kes yang telah sembuh tetapi didapati positif semasa pemeriksaan susulan, dua kes yang sedemikian telah disahkan pada hari ini, menjadikan jumlah kepada 24 orang kesemuanya.

“Sehubungan dengan pengesahan kes baharu ini, Kementerian Kesihatan dengan ini ingin mengingatkan dan menekankan lagi kepentingan bagi orang ramai untuk terus berwaspada dan mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengamalkan dan membudayakan langkah-langkah pencegahan seperti yang telah disarankan terutama untuk sentiasa mengamalkan penjarakan fizikal dan tidak beramai-ramai mengunjungi sesuatu tempat dan hanya keluar rumah jika perlu,” tegasnya.

“Di samping itu, amalkan kebersihan diri seperti kerap mencuci tangan dan etika batuk dan bersin yang betul,” tambahnya.

Untuk maklumat lanjut dan perkembangan terkini, orang ramai boleh melayari laman web Kementerian Kesihatan iaitu www.moh.gov.bn atau menghubungi Talian Nasihat Kesihatan 148 atau melalui aplikasi healthinfo.gov.bn.