10 ditahan dalam Ops Langis

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 JAN – Tiga buah rumah sewa di Daerah Brunei dan Muara menjadi tumpuan dalam Operasi Langis JIPK 07/2021 yang dijalankan oleh Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang, Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan (JIPK), hari ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, dalam operasi itu, 10 orang warga asing telah dibawa ke Bahagian Penguatkuasa Undang-undang JIPK Bandar Seri Begawan untuk disiasat di bawah Akta dan Peraturan Imigresen Penggal 17.

Secara keseluruhannya, 43 orang warga asing telah diperiksa semasa operasi di rumah sewa di kawasan Kampung Tasek Meradun, Mukim Kilanas serta bilik-bilik sewa di Jalan Delima Dua dan Kampung Delima Dua, Mukim Berakas A.

Manakala itu, dalam operasi serupa baru-baru ini, seorang lelaki warga asing disiasat di bawah Akta dan Peraturan Imigresen Penggal 17 kerana dipercayai melakukan kesalahan dan didapati melanggar peruntukan Peraturan 15 (3) iaitu bekerja tidak mengikut apa yang tercatat di dalam pas kerja yang dibenarkan.

Operasi tersebut menyasarkan sebuah gerai menjual sayur di kawasan Kampung Tanah Jambu, Mukim Mentiri.

Jika sabit kesalahan, warga asing tersebut akan dikenakan kompaun $600 di bawah peruntukan Bab 58A manakala majikan juga akan dikenakan kompaun $600 di bawah peruntukan Bab 58A. Kenyataan menyatakan, operasi berkenaan adalah untuk meningkatkan aktiviti penguatkuasaan di negara ini dengan melaksanakan pemantauan, operasi dan pemeriksaan secara berterusan dengan berpandukan kepada maklumat yang ada sama ada secara bersendirian atau bersama dengan agensi penguatkuasaan yang lain.

Ke arah penguatkuasaan tersebut, jabatan berkenaan turut mengalu-alukan orang ramai untuk sama-sama memberikan maklumat mengenai dengan pesalah imigresen dengan menghubungi hotline JIPK di talian 8734888 dan 8753888 di mana sebarang maklumat dan nama pemberi maklumat akan dirahsiakan sepenuhnya.

Pegawai penguat kuasa menjalankan pemeriksaan dalam satu operasi tersebut. – Gambar serahan JIPK