10 kawasan pedalaman Miri terima bekalan dos penggalak

MIRI, 9 NOV – Sebanyak 10 kawasan di pedalaman Miri menerima bekalan dos penggalak vaksin COVID-19 yang dihantar dengan helikopter Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JPBM) Sarawak dari Pangkalan Operasi Udara Bomba di sini hari ini.

Penerbangan yang bermula pada 10 pagi itu diketuai oleh Kapten Faizal Izani dan dibantu Pembantu Juruterbang Robert James serta Noor Hanif Maliki selaku Air Quarter Master.

Menurut James, penghantaran hari ini merupakan operasi paling banyak destinasi melibatkan klinik kesihatan di Long Lellang, Long Banga, Lio Mato, Long Jeeh, Long Jekitan, Long Naah, Long Pillah, Long Teran, Long Bemang dan Long Teru yang memakan masa empat jam.

Turut serta dalam operasi itu Ketua Sektor Pembangunan Keluarga Pejabat Kesihatan Bahagian Miri Dr Noor Izni Mohamed Shapie dan Jururawat Kanan Pusat Transformasi Bandar Dayang Asmah Awang Ahmad selaku wakil Kementerian Kesihatan (KKM).

“Dianggarkan lebih 1,000 dos vaksin penggalak jenis Pfizer dihantar ke 10 klinik kesihatan hari ini untuk kegunaan penduduk di kawasan pedalaman ini,” kata Dr Noor Izni kepada Bernama selepas operasi itu. – Bernama

Sebanyak 10 kawasan di pedalaman di Miri menerima bekalan dos penggalak vaksin COVID-19 yang dihantar menerusi penerbangan helikopter JPBM Sarawak dari Pangkalan Operasi Udara Bomba. – Bernama