Tuesday, October 4, 2022
22.9 C
Brunei

10 pelajar Brunei sertai Program JENESYS 2022 secara maya

-

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 SEPT – Seramai 10 orang pelajar telah menyertai Program Pertukaran Rangkaian Pelajar dan Belia Jepun-Asia Timur (JENESYS) 2022 yang berlangsung secara maya dari 12 hingga 22 September.

Pelajar-pelajar tersebut terdiri daripada lima orang pelajar dari Sekolah Menengah Sultan Sharif Ali dan lima orang pelajar dari Sekolah Menengah Raja Isteri Pengiran Anak Saleha.

Antara pengisian program tersebut adalah sesi orientasi, kuliah dan bengkel, sesi kongsi sama dan perbincangan, pertukaran sekolah, pengalaman inap desa, lawatan tempat-tempat menarik di Jepun dan mempelajari budaya Jepun secara maya.

Para pelajar juga dikehendaki menyiapkan tugasan serta mengongsikan dapatan mereka pada hari terakhir program tersebut.

JENESYS merupakan program pertukaran antara rakyat Jepun dan rantau Asia Pasifik yang dilancarkan oleh kerajaan Jepun.

JENESYS 2022 terdiri daripada Program Inbound dari rantau Asia Pasifik, Program Outbound ke rantau Asia Pasifik serta program pertukaran dan program alumni secara maya.

Ia bertujuan untuk menggalakkan kepercayaan dan persefahaman dalam kalangan rakyat Jepun dan rantau Asia Pasifik serta memupuk persahabatan dan kerjasama sepanjang masa.

Program itu juga menggalakkan pemahaman tentang ekonomi, masyarakat, sejarah, budaya yang pelbagai, politik dan hubungan diplomatik Jepun.

Program JENESYS 2022 dilaksanakan secara maya bermula 12 hingga 22 September.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Utara lancar peluru berpandu balistik keempat

SEOUL, 2 OKT – Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik kelmarin, menjadikan keseluruhan empat pelancaran minggu ini oleh negara bersenjata nuklear itu. Ujian itu...
- Advertisment -