Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  10 pelajar Brunei sertai Program JENESYS 2022 secara maya

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 21 SEPT – Seramai 10 orang pelajar telah menyertai Program Pertukaran Rangkaian Pelajar dan Belia Jepun-Asia Timur (JENESYS) 2022 yang berlangsung secara maya dari 12 hingga 22 September.

  Pelajar-pelajar tersebut terdiri daripada lima orang pelajar dari Sekolah Menengah Sultan Sharif Ali dan lima orang pelajar dari Sekolah Menengah Raja Isteri Pengiran Anak Saleha.

  Antara pengisian program tersebut adalah sesi orientasi, kuliah dan bengkel, sesi kongsi sama dan perbincangan, pertukaran sekolah, pengalaman inap desa, lawatan tempat-tempat menarik di Jepun dan mempelajari budaya Jepun secara maya.

  Para pelajar juga dikehendaki menyiapkan tugasan serta mengongsikan dapatan mereka pada hari terakhir program tersebut.

  JENESYS merupakan program pertukaran antara rakyat Jepun dan rantau Asia Pasifik yang dilancarkan oleh kerajaan Jepun.

  JENESYS 2022 terdiri daripada Program Inbound dari rantau Asia Pasifik, Program Outbound ke rantau Asia Pasifik serta program pertukaran dan program alumni secara maya.

  Ia bertujuan untuk menggalakkan kepercayaan dan persefahaman dalam kalangan rakyat Jepun dan rantau Asia Pasifik serta memupuk persahabatan dan kerjasama sepanjang masa.

  Program itu juga menggalakkan pemahaman tentang ekonomi, masyarakat, sejarah, budaya yang pelbagai, politik dan hubungan diplomatik Jepun.

  Program JENESYS 2022 dilaksanakan secara maya bermula 12 hingga 22 September.
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...