10 pembersih periuk api ditembak mati

KUNDUZ, AFGHANISTAN, 9 JUN – Lelaki bersenjata menembak mati 10 kakitangan organisasi pembersihan periuk api HALO Trust di utara Afghanistan, kata kementerian dalam negeri hari ini, menyalahkan Taliban atas serangan terbaharu yang menggegarkan negara dilanda keganasan itu.

Serangan berlaku malam semalam ketika puluhan kakitangan berkenaan sedang berehat di kawasan HALO di wilayah Baghlan, kira-kira 260km utara bandar itu, selepas seharian mencari kelengkapan itu di kawasan tersebut.

Baghlan telah menyaksikan pertempuran ganas beberapa bulan kebelakangan, dengan pertempuran hampir setiap hari antara Taliban dan pasukan kerajaan di beberapa daerah.

Seorang mangsa terselamat daripada serangan itu kelmarin memberitahu AFP bahawa lima atau enam lelaki bersenjata menaiki tembok di kawasan itu dan mengumpulkan semua orang sebelum bertanya jika terdapat puak Hazara dalam kalangan mereka.

Komuniti Hazara Syiah Afghanistan sering disasarkan oleh kumpulan jihad Islamic State, yang menganggap mereka mempunyai fahaman menyeleweng.

Mangsa cedera menerima rawatan di sebuah hospital susulan serangan oleh lelaki bersenjata yang membunuh 10 kakitangan HALO pada 9 Jun. – AFP

“Tidak ada yang memberi respons,” kata mangsa terselamat, yang cedera dalam serangan itu dan meminta untuk tidak dinamakan. Dia kemudian memberitahu AFP yang lelaki bersenjata itu kemudian bertanya ketua kawasan tersebut untuk mengenalkan dirinya sebelum menembaknya.

“Salah seorang daripada mereka berkata ‘bunuh mereka semua’,” katanya.

“Ketika mereka melepaskan tembakan, kami cuba melarikan diri. Beberapa terbunuh dan beberapa lagi, seperti saya, cedera,” katanya. Kementerian Dalam Negeri menyalahkan Taliban atas serangan itu namun jurucakap bagi pemberontak menafikan bertanggungjawab.

“Kami mengecam serangan ke atas mereka yang tidak berdaya dan menganggapnya sebagai kejam,” kata Zabihullah Mujahid dalam Twitter.

“Kami mempunyai hubungan normal bersama badan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Mujahideen kami tidak akan melakukan tindakan kejam seumpamanya.” – AFP