1,000 bungkusan keperluan asas diagihkan

NABAWAN, 10 APRIL – Sebanyak 1,000 bungkusan bekalan makanan mengandungi keperluan asas diagihkan kepada setiap isi rumah di kawasan Nabawan dan Sook hari ini, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Arthur Joseph Kurup.

Beliau berkata bantuan yang memasuki fasa kedua dan ketiga itu disalurkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi membantu penduduk di kawasan itu sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuat kuasa.

“Bantuan ini akan terus disalurkan sekiranya PKP masih diteruskan dan kami akan cuba usahakan yang terbaik supaya bekalan makanan ini dapat disampaikan kepada penduduk yang memerlukan,” katanya kepada pemberita di Pejabat Daerah Nabawan, di sini, hari ini.

Arthur yang juga Ahli Parlimen Pensiangan turut meminta agar masyarakat dapat bersabar ketika melalui tempoh PKP dengan mengamalkan jarakan sosial dalam usaha memutuskan rantaian jangkitan virus COVID-19. Dalam pada itu, beliau berkata pihaknya dalam perancangan meminta pihak bank yang berkenaan untuk membuka cawangan di Nabawan dan Sook bagi menambah kemudahan bank memandangkan kini hanya terdapat sebuah bank dan mesin pengeluaran wang automatik (ATM) di Pekan Nabawan. – Bernama