Tuesday, May 21, 2024
23.6 C
Brunei

  -

  1,000 delegasi hadiri WTC 2022

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 2 DIS – Persidangan Pelancongan Dunia (WTC) 2022 anjuran bersama Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia dengan kerjasama Pertubuhan Pelancongan Dunia (UNWTO) dan kerajaan negeri Sabah telah berlangsung baru-baru ini di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), Kota Kinabalu, Sabah.

  Menurut kenyataan yang diterima di sini hari ini, persidangan telah menghimpunkan 1,000 delegasi dari lebih 60 buah negara untuk menyambung dan menilai semula pemulihan pelancongan selepas pandemik di seluruh dunia.

  Selain daripada para pegawai UNWTO, ia juga menampilkan kira-kira 30 penceramah pakar yang terdiri daripada penggubal dasar kerajaan, pemimpin industri dan ahli akademik terkemuka yang membincangkan mengenai masa depan pelancongan dan strategi memacu pemulihan serta daya tahan pelancongan dalam dunia pasca pandemik.

  Salah satu tumpuan persidangan adalah pembentangan ucaptama oleh Profesor Dato’ ChM Dr Mazlin Mokhtar dari Rangkaian Penyelesaian Pembangunan Lestari PBB-Asia dan Akademi Sains Malaysia, yang buat pertama kalinya membawakan perspektif saintis ke WTC, khususnya dalam memajukan pemulihan pelancongan yang lebih mampan yang merangkumi peralihan tenaga dan keneutralan karbon.

  Dalam ucapan alu-aluannya, Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia, Datuk Hajah Saraya Arbi mengakui kesan besar pandemik di seluruh dunia dan pelbagai krisis yang terus mengganggu trajektori pertumbuhan sektor pelancongan.

  “Bagaimanapun, terdapat juga peluang besar untuk kita memikirkan dan membayangkan semula pelancongan untuk masa depan lebih mampan, inklusif dan kurang terdedah kepada kejutan,” katanya.

  Walaupun menghadapi cabaran besar terhadap ekonomi global pada 2023 dan seterusnya, pakar-pakar menjangkakan sektor pelancongan berpeluang mencapai pertumbuhan baharu dan pasaran khusus baharu muncul akibat wabak itu.

  Sebagai contoh, apabila pemulihan pelancongan berjalan, sempadan antara kerja, rumah, riadah dan perjalanan menjadi semakin samar, memerlukan kerjasama silang yang lebih besar antara pelancongan dan pengangkutan, kesihatan, keselamatan, bandar dan sistem bandar ke arah liveability dan kualiti hidup yang lebih baik untuk kedua-dua pengunjung dan penduduk.

  “Ini hanyalah sebahagian daripada prospek baharu menarik yang akan diterokai semasa persidangan ini. Oleh itu, saya berharap tema yang dipilih, Tourism Futures Reimagined akan memberi inspirasi kepada pandangan mendalam tentang cabaran, peluang, arah aliran dan ramalan yang membentuk masa depan industri,” kata Datuk Hajah Saraya Arbi.

  Gambar ramai semasa pelancaran WTC 2022 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah, Kota Kinabalu.
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Iran isytihar berkabung 5 hari

  TEHRAN, 20 MEI - Pemimpin Tertinggi Revolusi Islam Iran, Ayatollah Seyyed Ali Khamenei mengisytiharkan selama lima hari tempoh berkabung awam berikutan kematian Presiden Ebrahim...