107 anak yatim terima Sumbangsih Prihatin BBCSG

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 Mei – Dalam usaha memeduli kesejahteraan anak-anak yatim, lebih-lebih lagi dalam menyambut kedatangan Syawal, 107 orang anak yatim dari 47 buah keluarga telah menerima Sumbangsih Prihatin pada Majlis Sumbangsih Prihatin Anak-anak Yatim ‘Kami Peduli’ 2022, baru-baru ini.

Majlis anjuran Kumpulan Sokongan Kanser Payudara Brunei (BBCSG) dengan kerja-sama Jawatankuasa Muslimah Masjid Universiti Brunei Darussalam (UBD) itu berlangsung di kediaman Yang Dipertua BBCSG, Hajah Dayang Aminah binti Haji Momin di Teratak Anaria, Kampung Rimba, Gadong.

Penyerahan infak telah disempurnakan oleh Hajah Dayang Aminah selaku ketua Muslimah Masjid UBD.

Turut hadir menyaksikan penyerahan sumbangan itu ialah Timbalan Yang Dipertua BBCSG, Hajah Linda Aini binti Abdullah berserta ahli-ahli jawatankuasa tertinggi BBCSG dan Jawatankuasa Kerja Muslimah Masjid UBD.

Antara lain tujuan majlis berkenaan adalah sebagai menyokong hasrat kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam untuk sama-sama berganding bahu dalam memeduli anak-anak yatim dan ibu tunggal serta penjaga anak-anak yatim.

Di samping itu, ia juga diadakan untuk menggembirakan hati dan meringankan beban yang ditanggung oleh anak-anak yatim.

Anak-anak yatim menerima sumbangan wang tunai dan barang makanan asasi sumbangan para dermawan yang prihatin dan diserahkan kepada ibu atau penjaga mereka.

Hajah Dayang Aminah semasa menyampaikan sumbangan kepada anak-anak yatim pada majlis itu.