Thursday, June 8, 2023
28.3 C
Brunei

  -

  1,071kg sampah dikumpul

  Oleh Salawati Haji Yahya

  BANDAR SERI BEGAWAN, 12 JUN – Sebanyak 1,071 kilogram sampah telah dikumpulkan dalam kempen kebersihan persisiran pantai bagi sampah laut di lima buah pantai, kelmarin, di mana daripada jumlah sampah yang dikumpulkan itu, 426 kilogram adalah sisa botol plastik.

  Kempen anjuran Kementerian Pembangunan melalui Jabatan Alam Sekitar, Taman dan Rekreasi (JASTRe) itu telah didahului dengan pelancaran Marine Debris Clean-Up Handbook di Pantai Meragang, kelmarin.

  Buku panduan berkenaan telah dilancarkan oleh Pengarah JASTRe, Kementerian Pembangunan Dayang Martinah binti Haji Tamit.

  Acara diisi dengan sesi taklimat keselamatan dan senaman ringan sebelum memulakan kempen kebersihan.

  Kempen diadakan secara serentak di Taman Rekreasi Pantai Serasa dan Taman Rekreasi Pantai Muara di Daerah Brunei dan Muara, Jalan Pengasing Pantai Seri Kenangan di Daerah Tutong dan Pantai Kuala Belait di Daerah Belait, yang dihadiri oleh pegawai-pegawai dan kakitangan jabatan berkenaan.

  Menurut kenyataan JASTRe, Kempen Kebersihan Senegara di bawah Jawatankuasa Induk Isu-isu Kebersihan telah dilancarkan pada 5 Jun 2021 sempena Hari Alam Sekitar Sedunia.
  Antara lain tujuan utama Kempen Kebersihan Wira Pantai itu adalah untuk meningkatkan kesedaran dan mengurangkan sisa yang dibuang ke persekitaran laut, terutamanya sisa plastik.

  Sementara objektif kempen adalah untuk mengumpul data asas serpihan laut di kawasan persisiran seterusnya mengenal pasti jenis serpihan laut yang ada.

  Selain itu, kempen juga diadakan untuk memperkasa masyarakat bagi menanamkan rasa tanggungjawab dalam melindungi dan memelihara alam sekitar melalui kaedah pembuangan sampah yang betul.

  Dengan adanya buku panduan berkenaan, ia diharap dapat membantu orang ramai dan agensi untuk melaksanakan pembersihan pantai yang betul secara sistematik, serta meningkatkan kesedaran mengenai kesan dan cara untuk mengurangkan serpihan laut.

  Maklumat lanjut dan informasi terkini mengenai kempen serta salinan digital buku panduan berkenaan boleh didapati di laman Instagram @jastre.bn dan juga laman sesawang www.env.gov.bn.

  Anggota sukarelawan mengumpul sampah semasa Kempen Kebersihan Wira Pantai di Jalan Pengasing Pantai Seri Kenangan di Daerah Tutong baru-baru ini.
  Buku panduan Marine Debris Clean-Up Handbook dilancarkan oleh Dayang Martinah di Pantai Meragang, baru-baru ini.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Biparjoy dijangka terus mengganas

  NEW DELHI, 7 JUN – Jabatan Meteorologi India (IMD) hari ini berkata lekukan dalam yang memuncak menjadi ribut siklon teruk Biparjoy di bahagian timur-tengah...
  - Advertisment -