109 pelajar diraikan dalam Majlis Khatam SUPMAA

Oleh Sim Y. H.

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 Julai – Sekolah Ugama Pengiran Muda Abdul Azim Serasa (SUPMAA), semalam, telah mengadakan Majlis Khatam Al-Quran bagi murid-murid Darjah 6 Tahun 2017M/1438H yang berlangsung di dewan besar sekolah berkenaan.

Seramai 109 orang murid lelaki dan perempuan menyertai Majlis Khatam Al-Quran berkenaan, di mana ia dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah yang dipimpin oleh tetamu kehormat majlis, ahli Majlis Mesyuarat Negara yang juga Ketua Kampung Masjid Lama Pekan Muara, Sabun dan Pelumpong dan juga pemangku ketua Kampung Serasa dan Rancangan Perumahan Negara Serasa, Yang Berhormat Pengiran Haji Mohamed bin Pengiran Haji Osman @ Othman.

Majlis diteruskan dengan bacaan khatam Al-Quran oleh peserta khatam, Awang Muhd Izzaz bin Maroof dan Doa Peliharakan Sultan dan Negara Brunei Darussalam dibacakan oleh Awang Muhd Amin Naim bin Julkafili.

Di majlis itu, Yang Berhormat Pengiran Haji Mohamed telah berkesudian menyampaikan sijil khatam Al-Quran dan merenjis minyak wangi kepada peserta khatam.

Yang Berhormat Pengiran Haji Mohamed menerima cenderahati yang disampaikan oleh Dayang Norliyani.
Yang Berhormat Pengiran Haji Mohamed menerima cenderahati yang disampaikan oleh Dayang Norliyani.
Peserta-peserta Khatam Al-Quran SUPMAA bergambar ramai.
Peserta-peserta Khatam Al-Quran SUPMAA bergambar ramai.

Turut serta merenjis minyak wangi ialah Guru Besar SUPMAA, Dayang Norliyani binti Haji Ahmad diikuti oleh Pegawai Pengajian Islam Daerah Brunei IIB, Hajah Normah binti Mohd Daud; Penolong Pegawai Pengajian Islam Daerah Brunei IIB, Awang Othman bin Haji Ismail; Ketua Bahagian Kokurikulum, Haji Shahrin bin Haji Abdul Razak, guru-guru besar kawasan Brunei IIB, ibu bapa peserta khatam dan para jemputan yang hadir.

Penyampaian cenderahati kepada Yang Berhormat Pengiran Haji Mohamed telah disempurnakan oleh Guru Besar SUPMAA.

Bagi memberkati majlis tersebut, Doa Selamat dibacakan oleh Awang Mohd Syafiq Wong bin Mohd Sofian yang juga salah seorang peserta khatam.

Majlis itu merupakan acara tahun bagi murid-murid Darjah 6 sekolah berkenaan yang dapat dijayakan oleh pihak sekolah dengan sumbangan ikhlas daripada Syarikat Progresif Cellular, Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD), Perbadanan Tabung Amanah Islam Brunei (TAIB), Stesen Minyak Pengalayan Kapok dan orang-orang persendirian. Juga terlibat menjayakan ialah Jabatan Alam Sekitar, Taman dan Rekreasi dan Pusat Dakwah Islamiah.