Wednesday, October 4, 2023
23 C
Brunei

  -

  109 suspek penipuan dalam talian dipindahkan ke China

  BEIJING, 17 SEPT – Seramai 109 suspek, termasuk 11 pelarian yang terlibat dalam penipuan dalam talian telah dipindahkan dari Myanmar dan diserahkan kepada pihak berkuasa China kelmarin, menurut Kementerian Keselamatan Awam China hari ini.

  Pemindahan suspek itu adalah sebahagian daripada kerjasama penguatkuasaan undang-undang rentas sempadan antara China dan Myanmar yang menyasarkan kes penipuan dalam talian.

  China sebelum ini telah menerima 1,482 suspek, termasuk 58 pelarian, yang ditahan di luar negara, lapor Xinhua.

  Polis China, khususnya pihak berkuasa keselamatan awam di bandar Pu’er di barat daya Wilayah Yunnan China, telah meningkatkan kerjasama dengan pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang di Myanmar bagi menangani aktiviti berkenaan yang setakat ini membuahkan hasil yang luar biasa.

  Pada masa ini, Kementerian Keselamatan Awam telah mengarahkan jabatan polis tempatan yang berkaitan untuk menerima suspek dan memulakan siasatan terhadap kes itu bagi mengenal pasti hubungan aktiviti jenayah mereka selain memberi tekanan tinggi terhadap jenayah berkaitan. – Bernama

  Gambar Envato Elements
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 mati dalam tempoh 24 jam di India

  NEW DELHI, 3 Oktober - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...