11 didakwa sebar ‘desas-desus’ virus

DHAKA, 6 MEI – Seorang pelukis kartun Bangladesh adalah antara 11 orang yang didakwa hari ini kerana ‘menyebar desas-desus’ di media sosial mengenai wabak koronavirus dalam negara, di mana pakar berkata angka rasmi mungkin tidak menunjukkan skala sebenar krisis kesihatan.

Polis telah menahan sekurang-kurangnya 40 orang dalam beberapa minggu ini di bawah undang-undang keselamatan digital yang dikatakan oleh aktivis digunakan untuk menyekat kritikan tentang pengendalian jangkitan oleh kerajaan.

Negara Asia Selatan itu telah melaporkan 11,719 kes virus dan 186 kematian setakat ini, tetapi pakar berkata ujian terhad oleh pihak berkuasa bermakna angka sebenar mungkin lebih tinggi.

11 orang telah didakwa kerana “menyebar desas-desus dan maklumat salah di Facebook mengenai situasi koronavirus,” beritahu Penolong Pesuruhjaya Polis Metropolitan Dhaka Shamim Ahmed kepada AFP.

Mereka juga dituduh ‘menjejas imej’ mendiang Sheikh Mujibur Rahman, bapa kepada Perdana Menteri Sheikh Hasina dan pemimpin pengasas negara.

Dua daripada 11 orang – pelukis kartun Ahmed Kabir Kishore dan penulis Mushtaq Ahmed – ditahan hari ini, kata polis.

Mereka didakwa di bawah Akta Keselamatan Digital yang diluluskan pada 2018 yang dikatakan oleh pengkritik merupakan ancaman serius kepada kebebasan bersuara di negara yang mempunyai 168 juta penduduk. – AFP