11 maut bangunan runtuh di Mumbai

MUMBAI, 10 JUN – Sekurang-kurangnya 11 orang, termasuk tujuh kanak-kanak, maut dan tujuh lagi cedera dalam kejadian bangunan tiga tingkat runtuh di Mumbai, India pada kelmarin akibat hujan lebat, lapor Xinhua.

Lebih ramai mangsa dipercayai terperangkap di bawah runtuhan dan operasi menyelamat sedang dijalankan, kata seorang pegawai dari badan awam. Bangunan runtuh itu menimpa kawasan setinggan yang terletak di kawasan padat di pinggir bandar Malad, Mumbai, menurut saluran The New Delhi Television.

Penduduk turut menyertai anggota bomba dan polis menyelamatkan mangsa dan membawa tujuh yang cedera ke sebuah hospital di pinggir bandar Kandivali.

Mumbai merekodkan 222 milimeter hujan dalam 12 jam bermula Rabu dengan ombak besar mencecah sehingga 4.6 meter, dengan hujan lebat membanjiri jalan raya, landasan kereta api dan kejiranan utama.

Bangunan runtuh adalah lazim di India semasa monsun Jun-September apabila hujan lebat menjejaskan struktur asas bangunan yang dibina tanpa piawaian. – Bernama/AP

Penyelamat mencari mangsa yang terperangkap selepas bangunan tiga tingkat runtuh dalam musim hujan yang lebat di Mumbai, India, 10 Jun. –AP