11 polis dijadikan tebusan sudah dibebaskan

LAHORE, PAKISTAN, 19 APRIL – Seramai 11 pegawai polis Pakistan yang dijadikan tebusan oleh penyokong kumpulan radikal sebagai kempen mereka mengusir duta besar Perancis dari negara itu, sudah dibebaskan, kata para pegawai hari ini.

Para pegawai berkenaan ditahan sebagai tebusan dalam tunjuk perasaan ganas dalam pertempuran antara polis dan pembantah Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) di Lahore.

Video yang berlegar di media sosial, disahkan oleh sumber polis sebagai, menunjukkan beberapa polis di antaranya berdarah dan lebam dan kepala berbalut.

Menteri Dalam Negeri, Sheikh Rashid Ahmed berkata hari ini bahawa “seramai 11 pegawai polis yang dijadikan tebusan’ sudah dibebaskan selepas ‘rundingan’ dengan TLP, yang kerajaan Pakistan dilabelkan organisasi itu sebagai pengganas.

“Rundingan dimulakan dengan TLP, pusingan pertama berjaya diselesaikan,” kata Rashid dalam video Twitter. Polis Lahore mengesahkan pembebasan tebusan tersebut, menambah sebuah kumpulan itu adalah renjer dari pasukan separa tentera negara tersebut.

Para pegawai telah ditahan di sebuah masjid TLP di Lahore, yang kini dikerumuni oleh para penyokong dan dikepung oleh pasukan polis.

Kumpulan itu telah melancarkan kempen anti-Perancis selama berbulan-bulan sejak Presiden Emmanuel Macron mempertahankan majalah Charlie Hebdo yang dianggap menghina orang Islam. – AFP

Penyokong parti TLP semasa membantah di Karachi pada 19 April. – AFP