11 saudara baharu terima sijil

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 28 OKT – Seramai 11 orang saudara baharu telah berjaya mengikuti Skim Bimbingan Asas bagi Saudara-saudara Baharu Siri ke-12 (Bahasa Inggeris) dan menerima sijil masing-masing pada majlis penutup yang berlangsung di di Bilik Irsyad, Tingkat 2, Bangunan Darul Huda, Pusat Dakwah Islamiah (PDI), di sini, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis dan menyampaikan sijil kepada para peserta ialah Ketua Bahagian Pembangunan Mualaf, PDI, Dr Hajah Rohanita binti Haji Yaakub.

Skim berkenaan telah berlangsung selama 14 hari bermula 13 Oktober lalul dengan para peserta terdiri daripada mualaf yang telah tamat menjalani Skim Bimbingan Pengenalan Islam.

Antara tujuan skim bimbingan berkenaan adalah untuk meningkatkan kefahaman asas tentang ajaran Islam di samping memeduli dan memberikan sokongan moral dan spiritual kepada para peserta.

Ia juga bertujuan untuk membimbing para peserta dalam menghayati ajaran Islam dan mengamalkannya dalam kehidupan seharian seterusnya menjadi teladan dan secara tidak langsung dapat berdakwah kepada masyarakat bukan Islam khususnya dan pada mualaf yang lain.

Skim juga diharapkan akan dapat mengukuhkan lagi akidah pada peserta sekali gus memberi peluang kepada mereka untuk berinteraksi dengan tenaga pengajar dalam mengajukan sebarang kemusykilan berhubung agama Islam dan seterusnya menjadi ejen dakwah bagi sama-sama mencapai misi dan visi PDI dalam menyebarkan ajaran agama Islam di negara ini.

ATAS & BAWAH: Dr Hajah Rohanita menyampaikan sijil kepada saudara-saudara baharu yang menyertai skim bimbingan asas berkenaan.