121 pelajar cemerlang terima anugerah

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 JAN – Seramai 121 orang pelajar dari sekolah menengah, maktab dan pusat tingkatan enam kerajaan dan swasta seluruh negara telah menerima anugerah dalam pelbagai kategori pada majlis yang diadakan selama dua hari bermula hari ini di Dewan Canselor, Universiti Brunei Darussalam (UBD)

Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang, Kementerian Pendidikan 2019 itu diadakan oleh Kementerian Pendidikan melalui Jabatan Sekolah-Sekolah, Jabatan Peperiksaan, Bahagian Pendidikan Swasta dan Unit Pendidikan Khas dengan kerjasama pihak Cambridge Assessment International Education (CAIE). Hadir selaku tetamu kehormat majlis bagi menyempurnakan penyampaian anugerah pada hari ini ialah Timbalan Menteri Pendidikan, Datin Seri Paduka Dr Hajah Romaizah binti Haji Mohd Salleh. Turut hadir ialah setiausaha tetap dan timbalan setiausaha tetap di Kementerian Pendidikan, para pengarah, pegawai kanan, pemimpin-pemimpin sekolah dan ibu bapa serta penjaga penuntut yang diraikan.

Anugerah-anugerah yang disampaikan termasuk Anugerah Cambridge Outstanding Achiever– A Level, Anugerah Cambridge Outstanding Achiever– AS Level, Anugerah Brunei Cambridge-GCE A Level – Peringkat Lanjutan, Anugerah International Baccalaureate (IB) dan Anugerah Pendidikan Khas Brunei Cambridge – GCE A Level. Majlis bertujuan untuk memberi pengiktirafan, penghargaan dan dorongan kepada pelajar-pelajar yang cemerlang dalam bidang akademik khususnya di dalam peperiksaan awam.

Anugerah berkenaan juga merupakan penghargaan kepada ibu bapa serta penjaga yang sentiasa memberi kerjasama dan sokongan yang berterusan kepada anak-anak mereka.

Sesi pertama pada hari ini adalah bagi pelajar-pelajar yang mencapai kecemerlangan dalam Brunei Cambridge G.C.E ‘A’ Level, IB dan Brunei Cambridge G.C.E ‘AS’ Level Oktober/November 2019.

Setiap penerima Anugerah Cambridge Outstanding Achievers menerima trofi, sijil pencapaian dan hadiah khas daripada CAIE serta hadiah tajaan daripada syarikat-syarikat penaja. Para penerima Anugerah Pelajar Cemerlang Brunei Cambridge-GCE ‘A’ Level – Peringkat Lanjutan, IB dan Brunei Cambridge-GCE ‘A’ Level – Calon Berkeperluan Khas pula menerima trofi, sijil pencapaian, wang tunai dan hadiah tajaan daripada syarikat-syarikat penaja.

Datin Seri Paduka Dr Hajah Romaizah menyampaikan anugerah kepada salah seorang pelajar cemerlang.