Tuesday, March 5, 2024
25 C
Brunei

  -

  130 kanak-kanak ambil bahagian dalam BKP

  Oleh Daniel Lim –

  BELAIT, 30 JAN – Lebih 130 kanak-kanak dari seluruh Daerah Belait dan sekitarnya telah terlibat dan berinteraksi dengan atlet profesional wusyu, pingpong dan lawan pedang untuk mengetahui lebih lanjut tentang asas bagi setiap sukan tersebut sebagai sebahagian daripada Projek Kem Besar (BKP) yang diadakan buat kali ketiga pada 28 Januari lalu di Kompleks Sukan Mumong.

  Sebelum ini projek tersebut telah diadakan pada Ogos dan November 2023.

  Ia merupakan inisiatif kem sukan oleh JCAD dengan kerjasama Jabatan Belia dan Sukan cawangan Daerah Belait bagi membantu memupuk dan membangunkan generasi atlet pelapis bermula dari awal usia.

  Selain wusyu, pingpong dan lawan pedang, sukan yang menjadi tumpuan BKP turut merangkumi olahraga, tenis, badminton, renang, pencak silat, tekwando, dan karate.

  Ketua Unit Kejurulatihan dan Pembangunan Sukan, Noorfairuzah Hani binti Haji Zaini @Haji Mohamad, hadir menyaksikan perkhemahan berlangsung pada pagi itu selaku tetamu kehormat.

  JCAD berharap kanak-kanak yang mengambil bahagian dapat memanfaatkan pengetahuan asas yang diperoleh mengenai sukan tersebut bagi mengasah lagi kemahiran mereka dalam latihan untuk menjadi atlet masa depan serta menjalani gaya hidup sihat.

  Selain itu, JCAD juga merakamkan ucapan terima kasih kepada Perbadanan Tabung Amanah Islam Brunei (Perbadanan TAIB) yang menaja pelbagai barangan dan pakaian untuk dipakai oleh kanak-kanak yang mengambil bahagian serta menjadikan kem itu sebagai kenangan yang tidak akan dapat dilupakan.

  Sesi bergambar ramai tetamu yang hadir semasa BKP. – GAMBAR OLEH DANIEL LIM
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...